ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ)

 

«Ο Περίπλους του Κορινθιακού Κόλπου»- Mία διαφορετική πολιτιστική διαδρομή

newspull
0


Στόχος η προσέλκυση νέων επισκεπτών στην περιοχή.

Μία σημαντική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου «Ο Αρίων» για τη δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής «Ο Περίπλους του Κορινθιακού Κόλπου».

Ήδη έχει προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να καταστεί εφικτή η σύνταξη υποβολής ολοκληρωμένης πρότασης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου κ. Σταμάτη Χαλβατζή για την προώθηση του σχετικού θέματος.

Ο Κορινθιακός Κόλπος αποτελεί έναν μακρύ, ημίκλειστο και πολύ βαθύ κόλπο, που σχηματίζεται ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, αρχίζοντας από το Ιόνιο Πέλαγος στα δυτικά, και καταλήγοντας στον Ισθμό της Κορίνθου, στα ανατολικά. Περιβάλλεται από 4 Περιφέρειες, 6 Περιφερειακές ενότητες (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας στα βόρεια, Βοιωτίας στα βορειοανατολικά, Δυτικής Αττικής στα ανατολικά, Κορινθίας στο νοτιοανατολικό μέρος και Αχαΐας στο νοτιοδυτικό) και 15 Δήμους.

Διακρίνεται σε δύο επιμέρους τμήματα, τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό, με τον πορθμό Ρίου Αντίρριου και την ομώνυμη γέφυρα να αποτελεί το όριο τους. Στους μεσαιωνικούς χρόνους ο Κόλπος ήταν γνωστός ως Κόλπος Λεπάντο από την τότε ονομασία της Ναυπάκτου, έχει δε χαρακτηριστεί ως μικρογραφία της Μεσογείου.

Στο βόρειο τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταπράσινοι ορεινοί όγκοι κυρίως του Παρνασσού και της Γκιώνας, το δίκτυο ποταμών ανάμεσά τους και η λίμνη του Μόρνου όπου έχει αναπτυχθεί μια πληθώρα χαρτογραφημένων μονοπατιών τα οποία μπορεί να επισκεφθεί ο επισκέπτης. Αντίστοιχα, στο νότιο τμήμα του, στην πλευρά της Πελοποννήσου χαρακτηριστικά είναι τα εθνικά μονοπάτια στους Δήμους Πατρέων και Αιγιαλείας, καθώς και τα μονοπάτια στο όρος Κυλλήνης (Ζήρεια).

Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα, η συνεχής κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου, έδωσε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας εμβέλειας και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ φιλοξενεί και πληθώρα τόπων πολιτισμού και αθλητισμού.

Κατά μήκος του Κορινθιακού Κόλπου, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει μια πληθώρα αρχαιολογικών χώρων με σημαντικότερο τους Δελφούς, που θεωρήθηκε από τον αρχαίο κόσμο ως ο ομφαλός της γης, το κέντρο του σύμπαντος και από το 1987 έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα, απαντώνται πολλές προστατευόμενες περιοχές, όπως το Γεωπάρκο 4 «Χελμού – Βουραϊκού» που ανήκει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και στο Δίκτυο Παγκοσμίων Γεωπάρκων της UNESCO καθώς και ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού. Σε όλες τις περιοχές περιμετρικά του Κορινθιακού Κόλπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως λαογραφικά μουσεία και συλλογές τα οποία τον φέρνουν σε επαφή με την κουλτούρα και τις παραδόσεις του τόπου και δίνουν μια ζωντανή εικόνα αλλοτινών εποχών.

Η πολυποίκιλη παράκτια ζώνη του προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό παραθαλάσσιων προορισμών. Για τον λόγο αυτό λειτουργούν σύγχρονα αλιευτικά καταφύγια και μαρίνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες ασφάλειας, τόσο των υφιστάμενων τοπικών σκαφών, όσο και των εποχιακών σκαφών αναψυχής και εξυπηρετούν τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς. Οι ιδιαίτερες γεωμορφολογικές, θαλάσσιες και περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, προσδίδουν μία ασυνήθιστα υψηλή βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα των θαλάσσιων οικοτόπων. Το γεγονός αυτό καθιστά τον Κορινθιακό Κόλπο έναν εξαιρετικά δημοφιλή καταδυτικό προορισμό.

Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι ιδανικός για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού. Εκτός από τη διενέργεια περιπατητικών εκδρομών διαμέσου περιοχών αξιόλογης αισθητικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας, αποτελεί ταυτόχρονα, μία αθλητική δραστηριότητα, που συμβάλλει στην αναψυχή, ευεξία και υγεία του ατόμου. Οι περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο χαρακτηρίζονται, επίσης, από μια πληθώρα μοναστηριών και εκκλησιών, τόσο κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, όσο και στις πιο ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, δεδομένα που ευνοούν τον θρησκευτικό τουρισμό.

Τα μεγάλα βάθη του Κορινθιακού Κόλπου που ξεπερνούν τα 900 μέτρα, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές, ωκεανογραφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν, προσδίδουν μία ασυνήθιστα υψηλή βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα των θαλάσσιων οικοτόπων.

Επώνυμο τουριστικό προϊόν που θα βασίζεται σε αρχές βιώσιμης ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή η εν λόγω Πολιτιστική Διαδρομή, είναι μια πολυεπίπεδη και ολιστική πρόταση πολιτιστικού τουρισμού για την περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και δύναται να αξιοποιήσει και να προωθήσει τον πολιτιστικό, θαλάσσιο και οικολογικό πλούτο της περιοχής ως ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν που θα βασίζεται σε αρχές βιώσιμης ανάπτυξης. Σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η συνεργασία και προώθηση συνεργειών μεταξύ των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που συνδέονται με τον Κορινθιακό Κόλπο.

Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού και προσδιορίζουν μια προκαθορισμένη πορεία – επίσκεψη σε μνημεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα σε ένα καθορισμένο θεματικό, ιστορικό ή εννοιολογικό πλαίσιο.

Η Πολιτιστική Διαδρομή «Ο Περίπλους του Κορινθιακού Κόλπου» αποτελεί ένα διαχειριστικό εργαλείο για τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού που:

-αφορούν στην περιήγηση σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος εντός προσδιορισμένης χωρικά περιοχής και με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο,

-προσφέρουν στον περιηγητή τη δυνατότητα μιας αυθεντικής εμπειρίας μέσα από την εμβάθυνση στα στοιχεία του πολιτιστικού πλούτου του παρελθόντος και του παρόντος, και αποκτούν μια αναγνωρίσιμη «ταυτότητα», με ιδιαίτερη επωνυμία (brand).

Διαβάστε επίσης :

Πρόκειται για μια δυναμική μορφή τουρισμού, που προκύπτει από οργανωμένο σχεδιασμό, και μπορεί να συμβάλει στην προστασία πολιτιστικών και φυσικών πόρων, να προσφέρει βιώσιμες λύσεις στον τουρισμό και να ενισχύσει την τοπική οικονομία. Επιμέρους στόχοι και αναμενόμενα οφέλη της πρότασης για την περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου ενδεικτικά είναι:

-Η προσέλκυση νέων επισκεπτών στην περιοχή.

-Η δημιουργία ευκαιριών στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και η αύξηση των εσόδων τους.

-Η προσέλκυση νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

-Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

-Η συντήρηση, προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημαντικό πλεονέκτημα των πολιτιστικών διαδρομών είναι ότι συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ισότητα και την περιβαλλοντική προστασία, δηλαδή στη λεγόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη» μιας περιοχής, ενώ αποδίδουν τη σημασία και τον χαρακτήρα ενός τόπου, στοχεύοντας έτσι στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την αναψυχή, τόσο των επισκεπτών, όσο και των κατοίκων. Η πρωτοβουλία αποκτά ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από νέα οπτική, αν ληφθεί υπόψη ότι κάποιες περιοχές επλήγησαν πρόσφατα από τις πυρκαγιές.

Πηγη
 ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ FACEBOOK ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ(ΚΛΙΚ)

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !