newspull Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις μας
Την περασμένη εβδομάδα εξετάσαμε τους τρόπους με τους οποίους μια τεχνητή επισιτιστική κρίση (ή η αντίληψη μιας κρίσης) χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να ανασχεδιάσουμε την προσφορά τροφίμων μας.
Από ζυμαρικά από σκόνη γρύλων και μπιφτέκια από σκουλήκια, ΓΤΟ και γλυφοσάτη έως βιοαντιδραστήρες, κατασκευασμένα μικρόβια, διατροφογονιδιωματική και τρισδιάστατα εκτυπωμένο υλικό, το μέλλον του “φαγητού” διαμορφώνεται ώστε να είναι ριζικά διαφορετικό από οτιδήποτε έχετε φάει πριν.
Αλλά για να κάνουμε πραγματικά κάτι για να εκτροχιάσουμε το τρένο που είναι η Μεγάλη Επανεκκίνηση των Τροφίμων, πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε. Και για να το καταλάβουμε, πρέπει να γνωρίζουμε κάτι για τους ανθρώπους πίσω από αυτή την ατζέντα.
Αυτή την εβδομάδα, πρέπει να απαντήσουμε στην ερώτηση: Ποιος βρίσκεται πίσω από την Μεγάλη Επανεκκίνηση των Τροφίμων;
Το Ίδρυμα Ροκφέλερ
Η οικογένεια Ροκφέλερ και το ομώνυμο ίδρυμά της είναι από πολλές απόψεις οι πρόγονοι και οι αρχιτέκτονες του Great Food Reset. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο όρος “αγροτική επιχείρηση” προέκυψε από το Harvard Business School από έρευνα που διεξήχθη από τον Wassily Leontief στο πλαίσιο μιας επιχορήγησης του Ιδρύματος Rockefeller.
Από την αρχή της λεγόμενης “Πράσινης Επανάστασης” έως τη λεγόμενη “Επανάσταση των Γονιδίων”, οι Ροκφέλερ ήταν εκεί, βοηθώντας να κινηθούν τα πράγματα με τις “φιλανθρωπικές” δωρεές τους.
Δημιούργησαν το Μεξικανικό Αγροτικό Πρόγραμμα, το οποίο επικρίθηκε από την αρχή, γιατί προσπάθησε να τυποποιήσει και να εμπορευματοποιήσει τις παραδοσιακές μεξικανικές γεωργικές πρακτικές, προκειμένου να ωφεληθούν οι Ροκφέλερ και οι εταιρικοί φίλοι τους.
Δημιούργησαν τη International Basic Economy Corporation στη Βραζιλία για να εκβιομηχανίσουν τον αγροτικό τομέα αυτού του έθνους, με ρητό στόχο να προσελκύσουν τους αγρότες της χώρας σε ακριβά μηχανήματα και προϊόντα πετρελαίου των Rockefeller και να βρουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο στη διαδικασία.
Ήταν ο John D. Rockefeller III που, όταν συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ford, έπεισε τους συναδέλφους του ολιγάρχες του πετρελαίου να συμμετάσχουν στην “Πράσινη Επανάσταση”, ιδρύοντας το Εντατικό Πρόγραμμα Γεωργικής Περιφέρειας στην Ινδία, το οποίο επέτεινε την ανισότητα μεταξύ των πλούσιων φεουδαρχών γαιοκτημόνων και των φτωχών αγροτών.
Και μετά, φυσικά, υπάρχει το έργο του Ροκφέλερ στην Αφρική, το οποίο σήμερα έχει τη μορφή της Συμμαχίας για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική. Ο δεδηλωμένος στόχος της AGRA είναι να “ανυψώσει την ενιαία αφρικανική φωνή” στην παγκόσμια σκηνή. Όλα ακούγονται ωραία και ασαφή μέχρι να μάθετε ότι 200 οργανώσεις έχουν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τη συμμαχία και τις δραστηριότητές της. Ισχυρίζονται ότι η ομάδα όχι μόνο “απέτυχε κατηγορηματικά στην αποστολή της”, αλλά στην πραγματικότητα “έβλαψε τις ευρύτερες προσπάθειες υποστήριξης των αφρικανών αγροτών”.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η επιρροή των Ροκφέλερ στον παγκόσμιο αγροτικό τομέα δεν ανήκει απλώς στο παρελθόν. Το ίδρυμα της οικογένειάς τους συνεχίζει να ασκεί υπερβολική επιρροή στο τι καταλήγει στο πιάτο του δείπνου σας και στο πώς φτάνει εκεί.
Μια δυσοίωνη περίπτωση: η έκθεση του Ιδρύματος τον Ιούλιο του 2020 – που κυκλοφόρησε μόλις μήνες μετά την απάτη – “πρόβλεψη” ότι η προκαλούμενη κρίση υγείας θα οδηγούσε σε μια πολύ πραγματική διατροφική κρίση και ότι η Αμερική θα αντιμετώπιζε “μια κρίση πείνας και διατροφής που αυτή τη χώρα δεν έχει ξαναδεί για γενιές”.
Και η προτεινόμενη λύση σε αυτή την κρίση; Επιδοτήσεις για μικροκαλλιεργητές; Ανάπτυξη κοινοτικών κήπων; Μια νέα εκστρατεία κυριαρχίας των τροφίμων, που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λερώσουν τα χέρια τους και να αρχίσουν να καλλιεργούν περισσότερο φαγητό οι ίδιοι;
Φυσικά και όχι. Αντίθετα, το Ίδρυμα Ροκφέλερ επιθυμεί περαιτέρω συγκεντρωτισμό του ελέγχου στον εφοδιασμό τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου ενός “νέου, ολοκληρωμένου συστήματος διατροφικής ασφάλειας”. Ναι, καλά διαβάσατε: η σίτιση των πεινασμένων είναι πλέον ένα πρόβλημα “διατροφικής ασφάλειας” που μπορεί να λυθεί μόνο με μαζική ομοσπονδιακή παρέμβαση στον τομέα των τροφίμων.
Και ο τίτλος αυτής της έκθεσης; “Reset the Table: Meeting the Moment to Transform the U.S. Food System“.
Άρα, όχι, το Ίδρυμα Ροκφέλερ δεν έχει τελειώσει την ανάμειξή του με τον εφοδιασμό τροφίμων. Στην πραγματικότητα, μόλις ξεκινούν…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).