ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ)

 

Θεραπεία και προφύλαξη με ιβερμεκτίνη έναντι του νέου κορωνοϊού. Έχει ήδη βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αναρρώσουν χωρίς να χρειαστούν καθόλου νοσηλεία σε νοσοκομείο

newspull
0

Έρευνα – συγγραφή: Ιωάννης Κουτσικίδης BSc, MA.

Θεραπεία και προφύλαξη με ιβερμεκτίνη έναντι του νέου κορωνοϊού. Έχει ήδη βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αναρρώσουν χωρίς να χρειαστούν καθόλου νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι η μόνη νικηφόρα στρατηγική.

Η λογική των επιστημόνων παγκοσμίως εστίασε στο γεγονός ότι εάν κάποιος γίνει φορέας του νέου κορωνοϊού, χωρίς καμία έγκαιρη θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί και η κατάσταση του ασθενούς να επιβαρυνθεί πολύ. Αυτός είναι ο λόγος της χορήγησης άμεσης και πρώιμης φαρμακευτικής αγωγής. Να αποτρέψει τον ιικό πολλαπλασιασμό και να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου στην αρχή της. Δηλαδή οι γιατροί συνειδητοποίησαν από πολύ νωρίς, ότι η έγκαιρη θεραπεία στην προνοσοκομειακή φάση ήταν η μόνη τους ελπίδα – ευκαιρία να μειώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω νοσηλείας και θανάτου.

Μετά από ταχύρρυθμες μελέτες – δοκιμές, επιστήμονες κατέληξαν σε ένα βασικό φαρμακευτικό σχήμα το οποίο αποδείχτηκε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι του νέου κορωνοϊού. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός φαρμάκων περιλάμβανε την ιβερμεκτίνη, τη δοξυκυκλίνη καθώς και συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η ιβερμεκτίνη έχει βραβευτεί με βραβείο Nobel το 2015, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ (WHO) και έχει πολύ γνωστό προφίλ ασφαλείας λόγω πολυετούς χρήσης. Επίσημα έχει εγκριθεί ως αντιπαρασιτικό φάρμακο όμως αποδεδειγμένα από μελέτες, διαθέτει αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η δοξυκυκλίνη είναι ένα από τα πρώτα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ποικίλων μολύνσεων. Σε μελέτες έχει αποδειχτεί πως διαθέτει επίσης, αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση. Θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλές και αποτελεσματικό σκεύασμα, διότι έχει δοκιμαστεί ευρέως εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η μεγάλη αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου συνδυασμού φαρμάκων έναντι της Covid-19, πήρε δημοσιότητα στη Δύση, τον Αύγουστο του 2020 όταν ό παγκοσμίου φήμης καθηγητής ιατρικής από την Αυστραλία, Δρ. Thomas Borody, τον πρότεινε στις υγειονομικές αρχές της χώρας του για να ελέγξουν άμεσα και εύκολα την πανδημία. Είχε προηγηθεί ο καθηγητής Δρ. Tarek Alam από το Μπανγκλαντές, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει κλινική μελέτη, βάσει της οποίας η χώρα του, συμπεριέλαβε το φαρμακευτικό σχήμα στα εθνικά της πρωτόκολλα, από τον Ιούνιο 2020. Ακριβώς το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση της Ινδικής ομοσπονδιακής πολιτείας Ούταρ Πραντές (Uttar Pradesh), από τον Αύγουστο του 2020. Λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητας του φαρμακευτικού σχήματος έναντι του νέου κορωνοϊού, ακολούθησαν αρκετές ομοσπονδιακές πολιτείες και σήμερα εφαρμόζεται η θεραπεία σχεδόν σε όλη την Ινδία αφού συμπεριλήφθηκε στα εθνικά πρωτόκολλα από τον Απρίλιο του 2021. Πίσω από την εφαρμογή της συγκεκριμένης θεραπείας στην Ινδία είναι ο διάσημος και πολυβραβευμένος καθηγητής, Δρ. Surya Kant Tripathi. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας είναι αντιπρόεδρος στο Indian Medical Association που έχει ως μέλη, περισσότερους από 400.000 γιατρούς.

Δημόσια έχουν τονίσει την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης με τη δοξυκυκλίνη έναντι της Covid-19, ο φημισμένοι Γάλλοι επιστήμονες, Δρ. Gerard Maudrux και Δρ. Christian Perronne, Δρ. Shashikanth Manikappa από Αυστραλία, ο Δρ. Martin Gill από Νότια Αφρική, η Δρ. Jackie Stone από Ζιμπάμπουε, ο Δρ. Chavdar Botev από Βουλγαρία και ο Δρ. Peter McCullough από ΗΠΑ. Μάλιστα ο τελευταίος, που είναι διάσημος καθηγητής, έχει εκδώσει πρωτόκολλο θεραπείας στο οποίο συμπεριέλαβε τον συνδυασμό των φαρμάκων από το 2020 και υιοθετήθηκε από την AAPS (Association of American Physicians and Surgeons).

Στη χώρα μας ο παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, ΔρΙωάννης Καβαλιώτης, προσπάθησε να ενημερώσει τις υπεύθυνες αρχές της Ελλάδας από το Φθινόπωρο 2020, για την ύπαρξη της συγκεκριμένης αποτελεσματικής θεραπείας κατά της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά σκανδαλωδώς δεν εισακούστηκε.

Όλοι οι παραπάνω καταξιωμένοι επιστήμονες τονίζουν ότι η πρώιμη φαρμακευτική αγωγή καθώς και τα διατροφικά συμπληρώματα, πρέπει να λαμβάνουν οι νοσούντες στο σπίτι τους, όσο ακόμη τα συμπτώματα της νόσου είναι στα αρχικά της στάδια. Μόλις δηλαδή κάνουν την εμφάνισή τους πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς, πονοκέφαλος, αδυναμία, διάρροια, αγευσία, ανοσμία και πριν αρχίσουν οι επιπλοκές των πνευμόνων όπως βήχας, δύσπνοια, ταχύπνοια. Το καλύτερο λοιπόν, είναι να ξεκινήσει η θεραπεία από την 1η έως την 3η ημέρα των συμπτωμάτων και οπωσδήποτε μέχρι και την 5ηΜόνο έτσι θα γίνει πιο σύντομη η ανάρρωση. Οι επιστήμονες στην Ινδία είναι ακόμη πιο «επιθετικοί». Για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της έγκαιρης θεραπείας, χορηγούν την ίδια πρώιμη αγωγή εκτός από τους νοσούντες σε αρχικό στάδιο και στους φορείς του ιού που είναι ασυμπτωματικοί.

Αμέσως παρακάτω θα προβάλουμε τα φαρμακευτικά σχήματα έγκαιρης θεραπείας και προφύλαξης με βάση την ιβερμεκτίνη, που χορηγούνται σε Ινδικές ομοσπονδιακές πολιτείες καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο. Όπως θα διαπιστώσουμε η εφαρμογή τους είχε εκπληκτικό αποτέλεσμα. Επίσης θα ανακαλύψουμε τον τρόπο που προφυλάσσονται στην Ινδία από την Covid-19, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι. Τέλος θα αναφερθούμε στον μοναδικό και δοκιμασμένο πλέον τρόπο να τερματιστεί η πανδημία, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Μία από τις πρωτοπόρους Ινδικές πολιτείες στην εφαρμογή της έγκαιρης θεραπείας έναντι της Covid-19, είναι η Δυτική Βεγγάλη (West Bengal). Έτσι τον Σεπτέμβριο του 2020 εγκρίθηκε από τις κρατικές υγειονομικές αρχές, νέο πρωτόκολλο που περιελάμβανε και το φαρμακευτικό σχήμα της παρακάτω φωτογραφίας. Αυτό προβλήθηκε ευρέως από όλα τα ΜΜΕ:

https://www.wbhealth.gov.in/uploaded_files/corona/WB_ALGORITHM.pdf

Στην παρακάτω φωτογραφία βρίσκεται το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο της Δυτικής Βεγγάλης για ασφαλή απομόνωση στο σπίτι (Home Isolation – Safe Home). Ενδείκνυται για επιβεβαιωμένους ασυμπτωματικούς φορείς του νέου κορωνοϊού και νοσούντες. Αυτό υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας της Ινδικής ομοσπονδιακής πολιτείας, στην αμέσως παρακάτω διεύθυνση, ενώ σ’ αυτή που ακολουθεί βρίσκεται το συνολικό πρωτόκολλο διαχείρισης των επιβεβαιωμένων φορέων (COVID-19 – Management Protocol):

https://www.wbhealth.gov.in/uploaded_files/corona/Home_Isolation_Protocol_one_page_2.pdf

https://www.wbhealth.gov.in/uploaded_files/corona/COVID_PROTOCOL_one_page.pdf

Φαρμακευτικό σχήμα θεραπείας Covid-19 για ενήλικα στο σπίτι. 

Άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού ή νοσούν με Covid-19 σε αρχικό στάδιο, μπορούν να λάβουν:

  1. Μία δόση ιβερμεκτίνης 12mg (ή 0,2mg ανά κιλό σωματικού βάρους) την ημέρα, επί πέντε συνεχόμενες.
  2. Δύο δόσεις δοξυκυκλίνης 100mg την ημέρα (πρωί και βράδυ), επί επτά συνεχόμενες.  
  3. Μία δόση παρακεταμόλης 500mg μόνο εάν υπάρχει πυρετός (Έως τέσσερις ημερησίως).
  4. Δύο δόσεις Βιταμίνη C 500mg την ημέρα.
  5. Μία δόση Ψευδαργύρου 50mg την ημέρα.

Το παραπάνω φαρμακευτικό σχήμα έγκαιρης θεραπείας απευθύνεται αποκλειστικά για ανθρώπους άνω των 18 ετών. Η ιβερμεκτίνη πρέπει να λαμβάνεται 2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα (με άδειο στομάχι). Η δοξυκυκλίνη συστήνεται να χορηγείται, 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το γεύμα, αλλά αν δημιουργηθούν στομαχικά συμπτώματα, τότε μπορεί να ληφθεί μετά το φαγητό. Τέλος και τα δύο σκευάσματα δεν συνιστώνται σε εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες.

Με την εφαρμογή της έγκαιρης θεραπείας η ομοσπονδιακή πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης, η οποία έχει 100 εκατομμύρια κατοίκους, κατόρθωσε να κρατήσει τα νοσοκομεία της «άδεια» από ασθενείς και τους θανάτους Covid, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο. Επειδή τα νούμερα δεν κάνουν εύκολα λάθος, έως τις 18/10/2021 από την έναρξη της πανδημίας, καταγράφηκαν 18.977 θάνατοι σχετιζόμενοι με Covid-19. Δηλαδή σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Δυτική Βεγγάλη έχει πολύ λιγότερους θανάτους από οποιαδήποτε χώρα της Δύσης.

Ακόμη καλύτερα ποσοστά έχουν καταγραφεί στην Ούταρ Πραντές (Utar Pradesh), η οποία ήταν και η πρωτοπόρος στην εφαρμογή έγκαιρης θεραπείας με βάση την ιβερμεκτίνη και τη δοξυκυκλίνη. Η κυβέρνηση της συγκεκριμένης πολιτείας υιοθέτησε επίσημα από τις 06/08/2020 το πρωτόκολλο που εκδόθηκε από το Sanjay Gandhi Institute of Medical Sciences, νωρίτερα από όλες τις υπόλοιπες Ινδικές πολιτείες. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη πολιτεία έχει επαινεθεί και από τον ΠΟΥ (WHO), σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του για τον άκρως αποτελεσματικό τρόπο, με τον οποίο  αντιμετώπισε την πανδημία. Ο τίτλος του άρθρου είναι: «UTTAR PRADESH Going the last mile to stop COVID-19», όμως «ξεχάστηκε» σ’ αυτό να γίνει αναφορά στον κομβικό ρόλο του φαρμάκου ιβερμεκτίνη.

https://www.who.int/india/news/feature-stories/detail/uttar-pradesh-going-the-last-mile-to-stop-covid-19

Προς κατανόηση της απίστευτης επιτυχίας των Ινδών θα αναφέρουμε και τα επίσημα στοιχεία της Ούταρ Πραντές, η οποία είναι η πολυπληθέστερη και η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Ινδίας, με 231 εκατομμύρια κατοίκους. Από την έναρξη της πανδημίας έως τις 18/10/2021, καταγράφηκαν 22.898 θάνατοι σχετιζόμενοι με Covid-19. Οι διαφορές με τα Δυτικά κράτη τα οποία δεν εφάρμοσαν καμία έγκαιρη θεραπεία και απλά έστρεψαν τις ελπίδες τους στα εμβόλια, είναι χαοτικές. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι στη χώρα μας, η οποία έχει 10.4 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας έως τις 18/10/2021, 15.375 θάνατοι σχετιζόμενοι με την Covid-19. Αν και οι συγκρίσεις σε απόλυτα νούμερα δεν είναι σωστές, διότι στη διαμόρφωση των τελικών στοιχείων παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, ωστόσο είναι ενδεικτικές. Έτσι στην Ούταρ Πραντές έχουμε 9,9 θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, στη Δυτική Βεγγάλη 18,9 ενώ στην Ελλάδα 147,8. Δηλαδή στη χώρα μας έχουμε 14,9 φορές περισσότερους θανάτους από την Ούταρ Πράντες και 7,7 από την Δυτική Βεγγάλη. Συνεπώς το σχόλιο του καρδιοχειρουργού Δρ. Δημητρίου Γάκη, ότι «οι Ινδοί πρέπει να αγωνιούν για εμάς και όχι εμείς για τους Ινδούς», ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα!

Στην παρακάτω διεύθυνση του Sanjay Gandhi Institute of Medical Sciences μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά, όλα τα επίσημα θεραπευτικά πρωτόκολλα με τον ιδιαίτερα αποτελεσματικό συνδυασμό ιβερμεκτίνης και δοξυκυκλίνης κατά της Covid-19. Αυτά τα εφάρμοσαν οι Ινδοί γιατροί από τον Ιούνιο του 2020, σε ασυμπτωματικούς φορείς ή νοσούντες με αποτέλεσμα την έγκαιρη θεραπεία εκατοντάδων εκατομμυρίων Ινδών.

https://www.covid19sgpgi.com/recommended-protocols

Η πρώιμη – έγκαιρη θεραπεία με βάση την ιβερμεκτίνη, εφαρμόστηκε επίσημα τουλάχιστον σε 11 ομοσπονδιακές πολιτείες με συνολικό πληθυσμό 736 εκατομμύρια κατοίκους, πριν ενταχθεί στα εθνικά πρωτόκολλα της Ινδίας. Στις παρακάτω κυβερνητικές διευθύνσεις βρίσκονται οι επίσημες οδηγίες που εκδόθηκαν από το εθνικό υπουργείο υγείας της Ινδίας, τον Απρίλιο του 2021, προσπαθώντας να ανακόψει άμεσα το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτό που χτύπησε με σφοδρότητα κυρίως την περιοχή του Δελχί (Delhi) και της Μαχαράστρα (Maharashtra) που έχει πρωτεύουσα τη Βομβάη (Mumbai) και όχι όλη την Ινδία όπως ψευδός διέδιδαν τα ελληνικά ΜΜΕ. Η φαρμακευτική ουσία ιβερμεκτίνη, πλέον εισήλθε επίσημα στα εθνικά πρωτόκολλα έναντι της Covid-19 και με τη χρήση της εξουδετερώθηκε το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε λιγότερες από έξι εβδομάδες.

https://www.mohfw.gov.in/pdf/RevisedguidelinesforHomeIsolationofmildasymptomaticCOVID19cases.pdf

https://www.mohfw.gov.in/pdf/RevisedGuidelineshomeisolation4.pdf

Αφού εξετάσαμε τα αποτελεσματικά φαρμακευτικά σχήματα των Ινδών επιστημόνων, θα αναφερθούμε στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην παρακάνω φωτογραφία υπάρχει το πρωτόκολλο της AAPS (Association of American Physicians and Surgeons),που είναι διαδεδομένο παγκοσμίως. Από τους τρεις συνδυασμούς φαρμάκων στο κεντρικό κίτρινο πλαίσιο, προτιμάται συνήθως το φαρμακευτικό σχήμα ιβερμεκτίνης – δοξυκυκλίνης, λόγω οφέλους σε αντιδιαστολή με τον κίνδυνο εξαιτίας των ελάχιστων παρενεργειών. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι δοκιμασμένα στην πράξη επί πολλές δεκαετίες και θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή. Αυτό το πρωτόκολλο ακολουθείται από γιατρούς, όχι μόνο στις χώρες που υπάρχει επίσημη έγκριση της ιβερμεκτίνης έναντι του νέου κορωνοϊού, αλλά και σε πολλές άλλες ανεπίσημα. Έχει θεραπεύσει ανώδυνα και σε ελάχιστες ημέρες, εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ καθώς και σε όλο τον κόσμο, χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω νοσηλεία σε νοσοκομείο. Όπως παρατηρούμε στη φωτογραφία δίνεται μεγάλη έμφαση στη χορήγηση βιταμινών D, C και ψευδαργύρου. Οι επιστήμονες προτείνουν, αυτά τα σημαντικά ανοσοενισχυτικά διατροφικά συμπληρώματα, να συνεχιστούν και αφού τελειώσει η φαρμακευτική αγωγή για λίγες ημέρες ακόμη, ώστε το ανοσοποιητικό των ασθενών να φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την ασθένεια. Έτσιοι γιατροί σύμφωνα με την κρίση και την εμπειρία τους, προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς τη δοσολογία των συμπληρωμάτων διατροφής.

https://aapsonline.org/CovidPatientTreatmentGuide.pdf

Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει το πρωτόκολλο με τη δεκαήμερη Quadruple Therapy (τετραπλή θεραπεία), που θεωρείται αποτελεσματικότερο έναντι της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορωνοϊού, διότι παρατηρήθηκε σε ορισμένους ασθενείς υποτροπή της νόσου κατά την 7η ή 8η ημέρα, όταν είχε γίνει διακοπή χορήγησης ιβερμεκτίνης την 5η ημέρα. 

https://bird-group.org/wp-content/uploads/2021/07/MGJS-protocol-rev2-4aug21-1.pdf

Στην παρακάτω διεύθυνση της BiRD Group (British Ivermectin Recommendation Development Group), υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα πρωτόκολλα διεθνώς με βάση την ιβερμεκτίνη έναντι της Covid-19. Μεταξύ αυτών υπάρχει και το πολύ σημαντικό –αποτελεσματικό πρωτόκολλο I-RECOVER για το Long Haul Covid-19 Syndrome (LHCS) (Σύνδρομο Παρατεινόμενων Συμπτωμάτων Covid-19). Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο χρησιμοποιείται επίσης και για τη θεραπεία των Post-Vaccine Inflammatory Syndromes (Μετεμβολιαστικών Φλεγμονωδών Συνδρόμων) με παρόμοια επιτυχία.

https://bird-group.org/protocols/

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε σχετικά με το Long Haul Covid-19 Syndrome (LHCS), την  επιστημονική προσέγγιση ενός ιδιαίτερα καταξιωμένου Ινδού επιστήμονα που κατέχει ένα πολύ αξιόλογο και μεγάλο ρεκόρ. Ο Δρ. Darrell Demello είναι κορυφαίος τηλεϊατρός από τη Βομβάη και έχει θεραπεύσει περισσότερους από 6.000 ασθενείς με Covid-19, εφαρμόζοντας έγκαιρη θεραπεία με βάση την ιβερμεκτίνη. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο γιατρό καθώς και ένα ακόμη κορυφαίο επιστήμονα, τον Δρ. Mobeen Syed, το σύνδρομο LHCS μπορεί να αποφευχθεί με την «επιθετική» έγκαιρη θεραπεία της Covid-19, η οποία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η μεγάλη επιτυχία του Δρ. Darrell Demello οφείλεται εκτός από την πρώιμη θεραπεία και σε μία μέθοδο που εφαρμόζει για την καταπολέμηση της πήξης του αίματος, κυρίως στους ασθενείς που άργησαν τη φαρμακευτική αγωγή. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στους δύο παρακάτω συνδέσμους:  

https://www.cchfreedom.org/files/files/61721.pdf

https://www.cchfreedom.org/files/files/61621.pdf

Συνιστώμενη δόση ιβερμεκτίνης ανάλογα με το σωματικό βάρος.

Ο τρόπος υπολογισμού είναι 0,2mg ανά 1 κιλό σωματικού βάρους. Η δόση που συστήνεται στον παρακάτω πίνακα, υπολογίζεται σύμφωνα με το ανώτερο όριο του εύρους βάρους. Κάθε δισκίο ιβερμεκτίνης είναι 3mg. Οι δόσεις στρογγυλοποιούνται στο πλησιέστερο μισό δισκίο παραπάνω. Ο παρακάτω πίνακας βρίσκεται στα πρωτόκολλα της FLCCC Alliance, τα οποία υπάρχουν στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://covid19criticalcare.com/covid-19-protocols/

Για να «φωτίσουμε» ακόμη περισσότερο την έγκαιρη θεραπεία έναντι του νέου κορωνοϊού, απευθυνθήκαμε σε έναν εμπειρότατο επιστήμονα, τον Δρ. Ιωάννη Καβαλιώτη. Είναι παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, τέως διευθυντής παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ειδικών παθήσεων (λοιμωδών) της Θεσσαλονίκης, με περισσότερα από τριάντα χρόνια εμπειρίας μέσα σε νοσοκομεία και πάντοτε στην πρώτη γραμμή. Έτσι η ιατρική του γνώση είναι ιδιαίτερα σημαντική και αδιαμφισβήτητη. Του ζητήσαμε να μας σχολιάσει το επιτυχημένο φαρμακευτικό σχήμα, που εφάρμοσαν ως έγκαιρη – πρώιμη θεραπεία οι Ινδικές ομοσπονδιακές πολιτείες, από το καλοκαίρι του 2020, καθώς και άλλα κράτη.

Η απάντηση που λάβαμε από τον εξαίρετο επιστήμονα είναι η παρακάτω:

Η πανδημία του κορωνοϊού βαδίζει προς τον τρίτο χρόνο και ακόμη η επιστήμη προσπαθεί να καθορίσει ένα ενιαίο θεραπευτικό σχήμα για τη λοίμωξη. Προς το παρόν έχει στρέψει τις προσπάθειες  στην παρασκευή εμβολίων, που αφενός είναι πολύ ακριβά, αφετέρου δεν μπορούν να φθάσουν σε όλες τις χώρες. Επιπλέον, ένα εμβόλιο δεν μπορεί να διακόψει μια πανδημία (πολύ κοινή γνώση). Η μονολιθικότητα λοιπόν της επιστήμης (ή των κυβερνήσεων) φαντάζει λίγο περίεργη. 

Παράλληλα όμως με τον εμβολιασμό (που είναι πρόληψη και μόνον) πρέπει να βαδίζει και η θεραπευτική προσέγγιση. Η λοίμωξη από κορωνοϊό σε γενικές γραμμές αρχίζει με ήπια συμπτωματολογία που αν αντιμετωπισθεί εν τη γενέσει της μπορεί να αναστραφεί πλήρως και να μην εξελιχθεί στις σοβαρές και θανατηφόρες μορφές που βλέπουμε. Είναι μια λοίμωξη με συχνότητα περίπου 3% στον γενικό πληθυσμό (με βάση τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις), θνητότητα περί τα 2% στους νοσούντες πληθυσμούς και μόλις 0,06% στον γενικό πληθυσμό. Είναι δηλ. μακράν των καταστροφικών πανδημιών του παρελθόντος.  Άρα είναι λοίμωξη που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί πρωτογενώς. Η θεραπεία στο σπίτι θα απέτρεπε πολλά συμβάματα και ιδιαίτερα την πίεση στα συστήματα υγείας και την αποφυγή νοσοκομειακών επιπλοκών. Δοκιμάσθηκαν διάφορα φάρμακα στη διεθνή κοινότητα, από τα οποία ξεχώρισαν δύο. Η δοξυκυκλίνη και η ιβερμεκτίνη. Φάρμακα παλιά δοκιμασμένα και ασφαλή. Το κυριότερο πολύ φθηνά. Κατάλληλα για τον κάθε πολίτη και για την κάθε φτωχή και υπό ανάπτυξη χώρα. Ίσως όμως αυτό να ήταν και το μειονέκτημα τους. Γι’ αυτό και περιφρονήθηκαν. Δεν απέφεραν κέρδος. Η ελίτ των χωρών προτίμησε τα μονοκλωνικά αντισώματα. Εξαιρετικής αποτελεσματικότητας, πλην όμως πανάκριβα. Χρήση λοιπόν για ολίγους.

Ωστόσο, κάποιες χώρες όπως η Ινδία πχ., και κάποιοι ελεύθεροι δεσμεύσεων γιατροί χρησιμοποίησαν τα φτηνά αυτά φάρμακα, τα οποία έδειξαν μεγάλη αποτελεσματικότητα.  Θεαματική αποτελεσματικότητα. Τόσο η δοξυκυκλίνη όσο και η ιβερμεκτίνη μεμονωμένα ή σε συνδυασμό (ακόμη καλύτερα) έσωσαν πολύ κόσμο, ιδιαίτερα στην Ινδία και άλλες χώρες της περιοχής όπου χρησιμοποιήθηκαν μαζικά.

Στη χώρα μας έγινε μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και οι ρυθμιστικές αρχές ειδικά για την πολύ φτηνή δοξυκυκλίνη. Δυστυχώς ουδείς απάντησε στις ειδοποιήσεις και στην προτροπή να δοκιμασθεί το σχήμα σε πανεπιστημιακές κλινικές. Αντίθετα,  όλοι έμειναν προσκολλημένοι στο εμβόλιο το οποίο ναι μεν είναι καλό αλλά για πρόληψη και όχι για θεραπεία. Και ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας κοντεύει αισίως τις 16.000, ενώ αν υπολογίσουμε «νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού» τότε είμαστε από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Πόσοι θα γλύτωναν αν χορηγούσαμε ιβερμεκτίνη ή δοξυκυκλίνη;

Στο πρωτόκολλο χορήγησης των δύο φαρμάκων, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό, θα μπορούσε να προστεθεί και ακετυλοσαλικυλικό οξύ 100 mg (ασπιρίνη, σαλοσπίρη κτλ) ημερησίως. Φυσικά αντιπυρετικά εφόσον ενδείκνυται, και μια γαστροπροστασία (κατά προτίμηση φαμοτιδίνη που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία). Το σχήμα αυτό δουλεύει πολύ καλά, κάτι που προκύπτει τόσο από την κλινική εμπειρία όσο και από τις πολλές μελέτες που υπάρχουν διεθνώς. 

Τώρα όσον αφορά τα συμπληρωματικά, διατροφικά, ανοσοενισχυτικά, όπως βιταμίνη D και C ή μαγνήσιο, φρούτα, καλή διατροφή και πολλά υγρά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία. Η ευεργετική τους επίδραση στις λοιμώξεις γενικώς είναι γνωστή.

Πιστεύω ότι το φαρμακευτικό πρωτόκολλο αν δοθεί ενωρίς, από την αρχή της λοίμωξης, έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Να σημειώσω βέβαια, ότι παρά την αθωότητα των φαρμάκων αυτών, χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση και επίβλεψη του ασθενούς. Δεν μπορεί ένας ασθενής να λάβει τα φάρμακα και να ρυθμίσει τη δοσολογία μόνος του.  

Ελπίζω κάποια στιγμή, οι αρχές της χώρας μας να αναλογισθούν τα δεδομένα και να αναθεωρήσουν την αρνητική στάση τους.

Δρ. Ι. Θ. Καβαλιώτης

Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος

Συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τις σημαντικότατες επισημάνσεις του έγκριτου επιστήμονα ως προς την έγκαιρη θεραπεία, πρέπει να τονίσουμε ότι η Covid-19 είναι ένα σύνθετο σύνδρομο για το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη τελική θεραπεία. Έτσι όλα τα παραπάνω πρωτόκολλα είναι πολύ αποτελεσματικά, όμως ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. Γι’ αυτό είναι ενδεικτικά και απευθύνονται μόνο σε γιατρούς. Οι επιστήμονες από την έως τώρα εμπειρία τους, έχουν διαπιστώσει ότι πρέπει να χορηγείται φαρμακευτικός συνδυασμός και δοσολογία ανάλογα με την ανταπόκριση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Επίσης τονίζουν ότι πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούνται συγχρόνως πολλαπλά συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση από γιατρό.

Χρήση ιβερμεκτίνης προληπτικά, ως προφύλαξη από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Προστατεύει αποτελεσματικά και τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η χορήγηση της ιβερμεκτίνης προληπτικά μπορεί να γίνει σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς του ιού ή που συνωστίζονται συχνά με πολύ κόσμο ή σε υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτως εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι κατά τον νέου κορωνοϊού. Εδώ να επισημάνουμε ενδεικτικά, ότι μία δόση ιβερμεκτίνης έχει αποδεδειγμένα πολύ λιγότερες παρενέργειες από μία δόση παρακεταμόλης (Depon). Έτσι η εξίσωση του οφέλους σε αντιδιαστολή με τον κίνδυνο είναι απολύτως θετική. Αμέσως παρακάτω θα εξετάσουμε το πρωτόκολλο πρόληψης που ακολούθησε η ομοσπονδιακή πολιτεία της Ινδίας, Ούταρ Πραντές, από τον Αύγουστο του 2020. Στη συνέχεια το ίδιο επιτυχημένο μοντέλο πρόληψης εφαρμόστηκε σταδιακά σε αρκετές ομοσπονδιακές πολιτείες. Σύντομα ίσως να ενσωματωθεί και στα εθνικά πρωτόκολλά της χώρας με το 1,4 δις πληθυσμό, όπως άλλωστε έγινε και με την έγκαιρη θεραπεία που εξετάσαμε νωρίτερα. Ενδεικτικά παραθέτουμε δύο κυβερνητικές αποφάσεις για προληπτική χορήγηση ιβερμεκτίνης έναντι του ιού SARS Cov-2, οι οποίες βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους. Η πρώτη είναι της Ούταρ Πραντές στην Ινδική γλώσσα, ενώ η δεύτερη είναι της Δυτικής Βεγγάλης στην Αγγλική.

https://web.archive.org/web/20201004145236/http://dgmhup.gov.in/DocumentsCovid19/1621.pdf

https://www.wbhealth.gov.in/uploaded_files/corona/Advisory_Protocol_Management_29_.09_.2020_.pdf

Οι Ινδοί επιστήμονες προτείνουν το εξής πρωτόκολλο: 

  1. Άνθρωποι που εργάζονται για παράδειγμα στον τομέα της υγείας οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον ιό, μπορούν να λάβουν μία δόση ιβερμεκτίνης την 1η, την 7η και την 30η ημέρα. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν μία δόση μηνιαίως για όσο διάστημα υπάρχει κίνδυνος.
  2. Άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς του ιού μπορούν να λάβουν προληπτικά μία δόση ιβερμεκτίνης την 1η και την 7η ημέρα.  

Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχει η συνέντευξή του καθηγητή Δρ. Surya Kant Tripathi, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι στην Ινδία και οι πλήρως εμβολιασμένοι κάνουν προληπτική χρήση ιβερμεκτίνης, ώστε να αποφύγουν εντελώς τον κίνδυνο της νόσου Covid-19.

https://medicalupdateonline.com/2021/05/prophylaxis-with-ivermectin-and-the-next-steps/

Στον υπόλοιπο κόσμο είναι διαδομένο το πρωτόκολλο πρόληψης που προτείνει η FLCCC Alliance (Front Line COVID-19 Critical Care Alliance), η οποία τους τελευταίους μήνες συνεργάζεται επιστημονικά με την BIRD Group (British Ivermectin Recommendation Development Group). Αυτό είναι στην παρακάτω φωτογραφία και βρίσκεται στον σύνδεσμο:

https://irp.cdn-website.com/241cccc4/files/uploaded/FLCCC-I-MASKplus-Protocol-Apr2021.pdf

Οι επιστήμονες προτείνουν το εξής πρωτόκολλο: 

  1. Άνθρωποι που εργάζονται για παράδειγμα στον τομέα της υγείας οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον ιό, μπορούν να λάβουν μία δόση ιβερμεκτίνης την 1η και την 3η ημέρα, δηλαδή σε 48 ώρες μετά από την πρώτη δόση. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν μία δόση κάθε εβδομάδα για όσο διάστημα υπάρχει κίνδυνος.
  2. Άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς του ιού μπορούν να λάβουν προληπτικά μία δόση ιβερμεκτίνης την 1η και την 3η ημέρα, δηλαδή σε 48 ώρες μετά από την πρώτη δόση.  

Συνιστάται και στις δύο περιπτώσεις η χορήγηση συγχρόνως με την ιβερμεκτίνη, και συμπληρωμάτων διατροφής όπως φαίνεται στη φωτογραφία παραπάνω.

Τον Αύγουστο του 2021 παρουσιάστηκε από τη FLCCC Alliance ένα νέο πρωτόκολλο προφύλαξης (φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία) για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορωνοϊού. Αυτή η νέα παραλλαγή του ιού έχει μεγαλύτερη μολυσματική ικανότητα, είναι πιο επιθετική και έχει μειώσει το χρόνο μετάβασης από την ιογενή φάση στην υπερφλεγμονώδη σχεδόν κατά 50%. Γι’ αυτό προσαρμόστηκε ανάλογα και το πρωτόκολλο προφύλαξης που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://covid19criticalcare.com/wp-content/uploads/2020/11/FLCCC-Alliance-I-MASKplus-Protocol-ENGLISH.pdf

Παρόμοιο πρωτόκολλο πρόληψης με βάση την ιβερμεκτίνη έχουν εκδώσει και δύο διάσημοι καθηγητές από την Αργεντινή, ο Δρ. Hector Carvallo και ο Δρ. Roberto Hirsch. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι έχουν προσθέσει συγχρόνως με τη χορήγηση ιβερμεκτίνης και χρήση ρινικού σπρέι καραγενάνης (carrageenan). Αυτό το σκεύασμα  σπρέι περιέχει έναν αντιικό παράγοντα βασισμένο σε καραγενάνη, που προέρχεται από κόκκινα φύκια, με αποδεδειγμένη αντιική δράση και κλινική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη και θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Αυτού του είδους τα σκευάσματα είναι φυσικά προϊόντα χωρίς παρενέργειες και έχουν εγκριθεί επίσημα παγκοσμίως πριν από πολλά χρόνια. Είναι κατάλληλα για χρήση από εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες και συνιστώνται από ηλικίες ενός έτους και πάνω. Μετά από μελέτες στην Αργεντινή, στη Μ. Βρετανία και αλλού, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όταν χρησιμοποιείται, το ρινικό σπρέι εγκλωβίζει και εξουδετερώνει τον νέο κορωνοϊό μέσα στη μύτη η οποία είναι η κύρια είσοδος του, αποτρέποντάς τον να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Άρα αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό «όπλο» στην αποτροπή της μετάδοσης της Covid-19.

Έτσι οι καθηγητές ιατρικής από την Αργεντινή πρόσθεσαν στο πρωτόκολλο πρόληψης όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, μία εφαρμογή του ρινικού σπρέι καραγενάνης σε κάθε ρουθούνι, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην στοματική εφαρμογή πριν τον ύπνο. Αυτό το μέτρο πρόληψης συστήνεται να συνεχιστεί παράλληλα με την ιβερμεκτίνη για όσο διάστημα υπάρχει κίνδυνος έκθεσης στο νέο κορωνοϊό. Επίσης αντίστοιχη προσθήκη της χρήσης σπρέι καραγενάνης έγινε και στην έγκαιρη θεραπεία. Ολόκληρο το πρωτόκολλο των κορυφαίων Αργεντινών επιστημόνων βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση: 

https://bichosdecampo.com/wp-content/uploads/2021/08/Ivermectina.pdf

Από έρευνα που πραγματοποιήσαμε ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία ευρέως διαδεδομένα ρινικά σπρέι καραγενάνης. Αυτά είναι τα εξής: α) IOVIR nasal spray, β) NASITRAL iota carragenina, και γ) BETADINE cold defence nasal spray. Από τα συγκεκριμένα σκευάσματα προς το παρόν, μόνο το πρώτο διατίθεται στην Ελλάδα.

https://www.iovir.eu/iovir-nasal-spray/

https://www.cassara.com.ar/nasitral.html

https://www.betadine.ca/nasal-spray/

Αυτός είναι ο μοναδικός και δοκιμασμένος πλέον τρόπος να τελειώσει η πανδημία άμεσα παγκοσμίως. Σε τρεις ομοσπονδιακές πολιτείες της Ινδίας εφαρμόστηκε «επιθετική» πολιτική πρόληψης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στις ομοσπονδιακές πολιτείες Goa, Uttarakhand, και Karnataka έγινε ευρέως χορήγηση ιβερμεκτίνης, μαζικά και «ταυτόχρονα» σε όλο τον πληθυσμό, ανεξάρτητα εάν ήταν φορείς ή όχι του ιού. Αυτό εφαρμόστηκε στις δύο πολιτείες σ’ όλους άνω των 18 ετών ενώ στην τρίτη ακόμη και στα παιδιά άνω των 2 ετών, εννοείται πάντα με υπόδειξη δοσολογίας από παιδίατρο.  Δηλαδή διανεμήθηκαν δωρεάν δισκία ιβερμεκτίνης σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μειωθούν ραγδαία τα νέα κρούσματα φορέων του ιού σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα. Οι τρόποι χορήγησης της ιβερμεκτίνης που εφαρμόστηκαν από τις υγειονομικές αρχές, ήταν δύο:

  1. Χορήγηση σε όλους τους ενήλικες κατοίκους μία δόση ιβερμεκτίνης 12mg επί πέντε συνεχόμενες ημέρες.
  2. Χορήγηση σε όλους τους ενήλικες κατοίκους δύο δόσεων ιβερμεκτίνης 12mg δηλαδή πρωί – βράδυ, επί τρεις συνεχόμενες ημέρες.

https://www.newindianexpress.com/nation/2021/may/12/covid-19-uttarakhand-govt-to-distributeivermectin-tablets-to-allresidents-2301677.html

https://www.thedesertreview.com/opinion/letters_to_editor/ivermectin-crushes-delhi-cases/article_31f3afcc-b7fa-11eb-9585-0f6a290ee105.html

Το πρωτοποριακό αυτό μέτρο πρόληψης εφαρμόστηκε πρώτα από την ομοσπονδιακή πολιτεία Goa, η οποία έχει πρωθυπουργό έναν προοδευτικό γιατρό, τον Δρ. Pramod Sawant. Αυτό μπορεί να ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καταπολέμηση της πανδημίας, όμως κάποια «συμφέροντα» ενοχλήθηκαν. Έτσι μια ομάδα δικηγόρων, των οποίων οι χορηγοί δεν έχουν γνωστοποιηθεί, προσέφυγαν νομικώς κατά της απόφαση της πολιτείας Goa να χορηγήσει την ιβερμεκτίνη ως προληπτική θεραπεία της Covid-19. Ο λόγος που αναφέρθηκε στη διαδικασία ήταν ότι ο ΠΟΥ δεν είχε εγκρίνει τη χρήση της ιβερμεκτίνης. Η κυβέρνηση της Goa συνέταξε μια σύντομη απάντηση αποδεικνύοντας ότι η συμβουλή του ΠΟΥ ως προς τη μη χρήση ιβερμεκτίνης, είναι λανθασμένη. Αυτή η σύνοψη βασίστηκε σε πολλά επιστημονικά στοιχεία και μελέτες. Τελικά η απόφαση –γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βομβάης ήταν θετική και υποστήριξε τη χρήση του φαρμάκου μετά την επανεξέταση από ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων γιατρών. Έτσι στην Ινδία «θωρακίστηκε» η χορήγηση της ιβερμεκτίνης κατά της Covid-19 και με δικαστική απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου. 

https://www.deccanherald.com/national/west/whos-opinion-on-ivermectin-is-flawed-goa-govt-to-bombay-hc-991100.html

https://www.bignewsnetwork.com/news/269667698/goa-hc-permits-use-of-ivermectin-for-covid-19-treatment

Από έρευνα που πραγματοποιήσαμε για τις εμπορικές ονομασίες και το κόστος των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ως πρόληψη και θεραπεία της Covid-19, ανακαλύψαμε τα εξής:

Η ιβερμεκτίνη στην Ελλάδα είναι το Scaball 3mg και κοστίζει περίπου 13€.H συσκευασία περιέχει 4 δισκία των 3mg δηλαδή συνολικά 12mg.

Η ιβερμεκτίνη στη Βουλγαρία είναι το Xiobemek 3mg (ή Huvemek 3mg). Το φάρμακο κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες. Η πρώτη περιέχει 10 και η δεύτερη 30 δισκία των 3mg. Η συσκευασία των 10 δισκίων κοστίζει από 16€ έως 22€ ενώ αυτή των 30, από 44€ έως 52€.

https://huvemec.bg/

Η δοξυκυκλίνη στην Ελλάδα είναι το Vibramycin 100mg καικοστίζει περίπου 2€. H συσκευασία περιέχει 8 δισκία των 100mg.

Το ρινικό σπρέι καραγενάνηςστην Ελλάδα είναι το Iovir nasal spray 20mlκαικοστίζει από 7€ έως 15€ . Επίσης διατίθεται και ως σπρέι για τον λαιμό Iovir throat spray 20ml, καθώς και για ρινική αποσυμφόρηση Iovir Plus Nasal Spray 20ml

Στον παρακάτω παγκόσμιο χάρτη είναι σκιασμένες με πράσινο χρώμα οι χώρες όπου εφαρμόζονται ήδη τα παραπάνω πρωτόκολλα θεραπείας και προφύλαξης με βάση την ιβερμεκτίνη έναντι του νέου κορωνοϊού. Όπου τα εφάρμοσαν οι γιατροί πέτυχαν αποτελεσματικά να μειώσουν στο ελάχιστο την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου των ασθενών τους. Όπως φαίνεται στον χάρτη, τα κράτη όπου χορηγείται ήδη ιβερμεκτίνη, αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Εκεί παρατηρούμε ότι υπάρχουν και Ευρωπαϊκά κράτη που εφαρμόζονται οι σωτήριες θεραπείες, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Ουκρανία και η Γερμανία.Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για τις συγκεκριμένες χώρες:

https://c19ivermectin.com

Όπως διαπιστώσαμε, με βάση όλες τις παραπάνω πληροφορίες, οι γιατροί έχουν ήδη στη διάθεσή τους αποτελεσματικά φαρμακευτικά σχήματα έναντι της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊος καθώς και όλων των μεταλλάξεων – παραλλαγών του. Αποδεδειγμένα πλέον για την αποτελεσματική πρόληψη της νόσου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ιβερμεκτίνη σε συνδυασμό με το ρινικό σπρέι καραγενάνης. Όσον αφορά την έγκαιρη θεραπεία στο σπίτι, μπορούν να συνδυαστούν η ιβερμεκτίνη, η δοξυκυκλίνη, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη, σαλοσπίρη κτλ), η παρακεταμόλη (για αντιπυρετική δράση), φαμοτιδίνη (για γαστροπροστασία) και το ρινικό σπρέι καραγενάνης. Και η πρόληψη αλλά και η θεραπεία μπορούν να υποστηριχτούν από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω φάρμακα έχουν δοκιμαστεί επί δεκαετίες, είναι ασφαλή, οικονομικά και ευρέως διαδεδομένα παγκοσμίως.       

Όλες οι πληροφορίες του παραπάνω κειμένου προήλθαν από τη μεγάλη έρευνα και τις παραπομπές της, η οποία είναι αναρτημένη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.diktyoellinismou.gr/wp-content/uploads/2021/10/%CE%97-%CE%99%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CC%81%CE%B1-%CE%BD%CE%B9%CC%81%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B5.pdf

Αποποίηση ευθυνών: Το παρόν κείμενο είναι ενημερωτικό. Οι πληροφορίες δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν τη διάγνωση ή θεραπεία και δεν παρέχουν ιατρικές συμβουλές για οποιονδήποτε ασθενή. Τα πρωτόκολλα που προβάλλονται είναι ενδεικτικά και απευθύνονται αποκλειστικά σε γιατρούς. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να τα κατανοήσουν και να τα εφαρμόσουν κατάλληλα σε ασθενείς ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τη κατάστασή τους. Δεν πρέπει να λάβετε καμία φαρμακευτική αγωγή χωρίς να συμβουλευτείτε πρωτύτερα τον γιατρό σας.

Πρωτογενής έρευνα πληροφοριών και επιμέλεια κειμένου: Ιωάννης Κουτσικίδης BSc, MA

Μπορείτε να δείτε και να κάνετε λήψη του άρθρου σε μορφή PDF, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1CkpmtdM4GMzW4gQ_WBbG3ZgvaB9anKld/view



newspull



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΔΩ(ΚΛΙΚ)




23/10/21 2:02 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !