ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ)

 

Σε ελληνικά ''χέρια'' τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!

newspull
0


Όπως γράφει ο ''Οικονομικός Ταχυδρόμος'' ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έγιναν πριν από λίγο.


Ειδικότερα, για το ακίνητο της ΕΤΑΔ αναδείχθηκε πλειοδότης με ένα ποσό ύψους 37,3 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε νωρίτερα ο ot.gr ενώ πλειοδότησε και για το ενεργητικό των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Θεόφιλος Πριόβολος μέσω της Pyletech  κατέθεσε και στους δυο διαγωνισμούς χαμηλότερες προσφορές.

Σύντομα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την Ειδική Διαχείριση για την ΕΝΑΕ και από την ΕΤΑΔ για το ακίνητο των ναυπηγείων.

«Ταχύτητα στην αδειοδότηση»
Ο κ. Προκοπίου ζητά ταχύτητα στην αδειοδότηση των σχεδιαζόμενων χρήσεων. Επιβεβαιώνοντας την απόκτηση των Ναυπηγείων ο έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου δήλωσε: «Πράγματι οι εταιρείες που εκπροσωπούμε είναι οι πλειοδότες των διεξαχθέντων διαγωνισμών. Η ταχεία αδειοδότηση των σχεδιαζομένων χρήσεων θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και χρειάζεται πολλή δουλειά απ’ όλους».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τον σημερινό διαγωνισμό και αφού πέρασαν 36 χρόνια (Σεπτέμβριος 1985) από τότε που τα ναυπηγεία κρατικοποιήθηκαν, επιστρέφουν και πάλι, όχι βέβαια ως επιχειρηματική οντότητα αλλά ως ενεργητικό και ακίνητα, στην ιδιοκτησία έλληνα εφοπλιστή και κυρίως στα χέρια ενός πανίσχυρου οικονομικού και εφοπλιστικού ομίλου και όλοι αναμένουν με αδημονία να πληροφορηθούν τα σχέδια περαιτέρω αξιοποίησης τους.

Ειδική Διαχείριση: Η επίσημη ανακοίνωση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ενεργητικού της εταιρείας «Ελληνικά Ναυπηγεία-ΕΝΑΕ» εξέδωσε πριν από λίγο ο Ειδικός Διαχειριστής επισημαίνοντάς ότι «θα θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες κατά το νόμο ενέργειες για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των ως άνω διαγωνισμών από το αρμόδιο δικαστήριο».

Επίσης εκφράζει την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, που αναδεικνυει πλειοδότη την εταιρεία Forest Grove του Γιώργου Προκοπίου με 25,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι “αποτελεί το επιστέγασμα των διαχρονικών προσπαθειών του Ειδικού Διαχειριστή και της ομάδας εργασίας”
Αναλυτικότερα ο Ειδικός Διαχειριστής της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – ΕΝΑΕ), προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα περατώθηκαν με επιτυχία και οι δύο διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχθεί για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ειδικότερα, στο διαγωνισμό που αφορά στην πώληση του ναυπηγείου, κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές από τις εταιρείες Pyletech Shipyards και Forest Grove. H Pyletech Shipyards υπέβαλε δεσμευτική προσφορά ύψους 22,1 εκατομμυρίων Ευρώ και η Forest Grove υπέβαλε δεσμευτική προσφορά ύψους 25,2 εκατομμυρίων Ευρώ. Στο διαγωνισμό που αφορά στον κινητό εξοπλισμό της μόνιμης δεξαμενής Νο. 5, κατατέθηκαν πέντε δεσμευτικές προσφορές και πλειοδότησε η εταιρεία Pyletech Shipyards με δεσμευτική προσφορά ύψους 800.000 Ευρώ. Ο Ειδικός Διαχειριστής θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες κατά το νόμο ενέργειες για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των ως άνω διαγωνισμών από το αρμόδιο δικαστήριο.

Το αποτέλεσμα των ανωτέρω διαγωνιστικών διαδικασιών αποτελεί το επιστέγασμα των διαχρονικών προσπαθειών του Ειδικού Διαχειριστή και της ομάδας εργασίας, οι οποίοι, σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και τους εργαζομένους, κατάφεραν να επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματα και να θέσουν τις βάσεις για την ουσιαστική εξυγίανση και μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης και κερδοφορίας των ναυπηγείων, προς όφελος της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας και της εθνικής οικονομίας».

Η ανακοίνωση της ΕΤΑΔ
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η διαδικασία του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την πώληση του ακινήτου, ιδιοκτησίας της, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην οποία συμμετείχαν οι εταιρείες «MILINA ENTERPRISES COMPANY LTD» και «PYLETECH INDUSTRIES MAE».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, οριστικός πλειοδότης αναδείχτηκε η εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LTD», συμφερόντων του Έλληνα πλοιοκτήτη, κ. Γεωργίου Προκοπίου, με προσφερόμενο οικονομικό αντάλλαγμα που ανήλθε στα 37.316.041,88 ευρώ, υψηλότερο κατά 21,5% από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού των 30,7 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Στέφανος Δ. Βλαστός, δήλωσε:

«Σήμερα έχουμε κάθε λόγο ως Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου να είμαστε περήφανοι, καθώς καταφέραμε με τον πλέον επωφελή τρόπο για το Ελληνικό Δημόσιο να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία διαγωνισμού για την αξιοποίηση ενός εμβληματικού ακινήτου με μεγάλη εθνική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η άρτια προετοιμασία και υλοποίηση αυτού του διαγωνισμού αποτέλεσε μια σημαντική πρόκληση, την οποία φέραμε εις πέρας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο, λειτουργώντας με γνώμονα το τρίπτυχο της διαφάνειας, της ισότητας και της βιωσιμότητας. Παραμείναμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, τηρήσαμε στο ακέραιο τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει και με απόλυτο σεβασμό και αξιοπιστία προς τους υποψήφιους επενδυτές καταφέραμε να πετύχουμε ένα υψηλότερο τίμημα από την τιμή εκκίνησης.

Προσδοκούμε ότι η επιτυχία της διαδικασίας αυτής θα αποτελέσει το έναυσμα για την υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης τα επόμενα χρόνια που θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής για την ελληνική οικονομία και τη χώρα συνολικά».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα της ΕΤΑΔ, η οποία με υψηλό επαγγελματισμό συνέπεια και αποτελεσματικότητα έφερε εις πέρας με επιτυχία ένα έργο ιδιαίτερα δύσκολο έργο μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ.

Ο κ. Βλαστός ευχαρίστησε, επίσης, όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Περιφερειάρχη Αττικής και στις αρμόδιες υπηρεσίες και, τέλος, στην εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. (ΕΝΑΕ) υπό Ειδική Διαχείριση.

Κλείνοντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο επενδυτή, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΤΑΔ θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του για την επιτυχή υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων.

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Προκοπίου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την άκρως επαγγελματική και συνάμα διαφανή διαδικασία του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ για την πώληση του Σκαραμαγκά».

Η Pyletech
Εξάλλου σε ανακοίνωση του ο όμιλος Pyletech αναφέρθηκε στην δική του συμμετοχή στους διαγωνισμούς χωρίς όμως να αποκαλύψει το ύψος του τιμήματος σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “Ως Όμιλος Pyletech, που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις, που απαιτούνται για να καταστούν τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά βιώσιμα και διεθνώς ανταγωνιστικά, καταθέσαμε εύλογες και κοστολογημένες προτάσεις. Ωστόσο, δεν ήταν οι επικρατέστερες”. Στη συνέχεια αναφέρει ότι “χαιρόμαστε να υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι σκοπεύουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και μάλιστα σε αυτόν τον υψηλού ρίσκου τομέα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!”, υπενθυμίζει την πρόταση του για τις επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ και προσθέτει ότι “ελπίζουμε οι επενδύσεις των νέων επενδυτών, που επικράτησαν, να ξεπεράσουν τις δικές μας και να αποδειχθούν βιώσιμες, προς όφελος της Ελλάδας. Εμείς συνεχίζουμε να εξετάζουμε διάφορες επενδύσεις, που σχετίζονται με την προηγμένη τεχνολογία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική”.




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΔΩ(ΚΛΙΚ)




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !