ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ)

 

«Ανάμνηση Σμύρνης» – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μαλισσόβα

newspull
0


Η παράσταση «Ανάμνηση Σμύρνης» ανεβαίνει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε κείμενο της Τάνιας Χαροκόπου, και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα, βασισμένη σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Βασιλείας Ζερβού, την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019, στις 21:00.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για τη μουσικοθεατρική παράσταση, που συνδέει τη νεότερη εποχή με τον ελληνισμό της Σμύρνης λίγο πριν από την καταστροφή της, μέσα από την αναβίωση των αυθεντικών παραδοσιακών σμυρναίικων τραγουδιών.


Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας
Ιστορίες αγάπης, πόνου, αλληλεγγύης, ο πολιτισμός των ανθρώπων της Σμύρνης, μιας ιστορικής κοιτίδας του ελληνισμού, ζωντανεύουν μέσα από την παράσταση. Μιλήστε μας γι’ αυτήν.

Η παράσταση, σε κείμενο της Τάνιας Χαροκόπου, αφηγείται το ταξίδι των παρτιτούρων ενός μουσικού της Σμύρνης, λίγο πριν από την καταστροφή. Λίγο πριν καταρρεύσει αυτός ο πολιτισμός, προσπαθεί να διασώσει ό,τι αυτός θεωρεί πολύτιμο. Τις μελωδίες και τα τραγούδια του. Αυτά τα τραγούδια φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Αυτός ο ανεκτίμητος θησαυρός εξακολουθεί να γεννά συναισθήματα, προσδοκίες και ερωτηματικά στους νέους κατόχους. Μια ομάδα νέων μουσικών που βρίσκει τα ιστορικά έγγραφα. Η παράσταση, αν και μυθοπλαστική, διηγείται μια όμορφη ιστορία, περνώντας απ’ όλα τα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα. Μας μεταφέρει σε μια εποχή που δεν έχουμε ζήσει, και μας κάνει να δούμε τη δική μας εποχή με άλλα μάτια…

Ο μουσικός θησαυρός -και όχι μόνο- της Σμύρνης, τόσα χρόνια μετά, εξακολουθεί να εμπνέει, να συγκινεί τις ψυχές μας;

Είναι συγκινητικό! Και δεν θα μιλήσω για μας τους λίγο μεγαλύτερους. Θα μιλήσω για τα 19 νέα παιδιά που υπάρχουν στον θίασο. Πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν καν τα τραγούδια. Και αμφιβάλλω και πόσοι γνωρίζουν την πραγματική ιστορία. Κι όμως, υπάρχει αυτό το DNA, που «χτυπάει» κατευθείαν στην καρδιά. Υπάρχει η δύναμη της μελωδίας και του στίχου, που σχεδόν μαγικά ενεργοποιούν τη μνήμη.

Σε μια παράσταση που συνδυάζει τη μουσική με το θέατρο πώς προσεγγίζετε σκηνοθετικά το έργο;

Έχω σκηνοθετήσει πολλές μουσικές, μουσικοθεατρικές και musical παραστάσεις (Evita, Hair, Cats, Grease, Ας ερχόσουν για λίγο κ.ά.). Ξέρω πολύ καλά πως αυτό απαιτεί τη γνώση, την πειθαρχία, αλλά και την ευθύνη για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Σε αυτή την παράσταση το στοίχημα είναι δυσκολότερο, καθώς βλέπουμε στη σκηνή 4 διαφορετικές στιγμές του χρόνου ταυτόχρονα. Τη Σμύρνη του 1922, την Αθήνα του 1985, την Αθήνα του 2019 και τους πρόσφυγες όλου του κόσμου, χωρίς τόπο και χρόνο. Αυτό ήταν σκηνοθετικά ένα ρίσκο, αλλά ταυτόχρονα ένα πολύ γοητευτικό ταξίδι. Νομίζω πως καταφέραμε όλοι, να νιώσουμε καλά μέσα σε αυτό…

Η παράσταση έχει έναν ευγενή κοινωφελή σκοπό. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Το θέατρο, κι εμείς οι καλλιτέχνες, είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε παρόμοιες δράσεις που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Έτσι έγινε και στην δική μας παράσταση. Ο σκοπός είναι ιερός. Όλα τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αγορά ψηφιακού υπερηχογράφου, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Γλυφάδας, έτσι ώστε να γίνονται δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες.

Με την Ελένη Βιτάλη,

τη Λήδα Πρωτοψαλτη,

τον Τάσο Χαλκιά,

τη Χριστίνα Αλεξανιάν,

τον Λευτέρη Ελευθερίου,

τη Βαλέρια Κουρούπη,

τον Σταύρο Νικολαΐδη,

τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο,

τον Άρη Πλασκασοβίτη,

τη Fide Koksa

και με τη συμμετοχή πολλών ακόμα καταξιωμένων ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών.

Λίγα λόγια για το έργο
Λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης, ένας δημιουργός τραγουδιών και τραγουδιστής προσπαθεί να περισώσει κάποια από τα τραγούδια της εποχής, κρύβοντας τις παρτιτούρες σε μια γυάλα, με σκοπό να τη ρίξει στο πηγάδι του σπιτιού. Η γυναίκα του, η οποία δεν πιστεύει πως θα γενικευτούν οι αναταραχές, προσπαθεί να τον αποτρέψει. Εκείνος, όμως, περιγράφοντας τις σκηνές που είδε στο λιμάνι νωρίτερα, την παρακαλεί να μαζέψει κάποια πράγματα απαραίτητα για τους ίδιους και την κόρη τους και να εγκαταλείψουν το συντομότερο το σπίτι τους και τη Σμύρνη.

Έναν αιώνα αργότερα, ένας γνωστός «παραδοσιακός» τραγουδιστής και συνθέτης στην Αθήνα, τακτοποιώντας τα πράγματα του πατέρα του που είχε πεθάνει πριν λίγο καιρό, βρίσκει σε μια παλιά βαλίτσα τη γυάλα με το πολύτιμο περιεχόμενό του, καθώς κι ένα χειρόγραφο βιβλίο, που ανήκε στη γιαγιά του. Κι όταν στο σπίτι του έρχονται οι φίλοι του και μέλη της μπάντας του για να κάνουν πρόβες, τους παρουσιάζει τις παρτιτούρες και τα έγγραφα του προπάππου του, που είχε βρει, διαβάζοντας παράλληλα το γράμμα που υπήρχε στην γυάλα, από το οποίο αναδεικνύονται οι τραγικές ώρες πριν από την καταστροφή.

Όλοι μαζί δοκιμάζουν να αναβιώσουν τα τραγούδια από τις παρτιτούρες τις γυάλας, μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία της δημιουργίας τους. Ενθουσιασμένοι από τον μουσικό «θησαυρό» που ανακάλυψαν, αποφασίζουν να εντάξουν τα τραγούδια της γυάλας στο ρεπερτόριό τους και να αφιερώσουν τη συναυλία τους στην καταστροφή της Σμύρνης!

Συντελεστές
Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Άννα Μαχαιριανάκη

Πρωτότυπες συνθέσεις, διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, επιμέλεια – διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Ξύδης

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Χορογραφίες-Κινησιολογία: Θοδωρής Πανάς

Μουσική διδασκαλία: Ανδρέας Κουρέτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κοντόγιωργας

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρίζα Σουλιώτη

Επιμέλεια ήχου: Νικος Λαγος

Κοστούμια: Οίκος Τρανούλη

Εικαστική δημιουργία μακέτας: Πάνος Πενταρίτσας

Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου

Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Λήδα Αλεξανδρή, Βασίλης Βούνος, Ελίνα Γιαννάκη, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Βιβιάννα Γιαννούτσου, Ελένη Γιουφή, Τασούλα Δεληγιάννη, Στέλλα Ευστρατιάδη, Θωμάς Kοτζαμάνης, Τάσος Κοντόγιωργας, Γιώργος Μαντάς, Ελένη Μαφούτση, Ηλίας Μιχαήλ, Ελένη Μπατσούλα, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Στραβουδάκη, Δημήτρης Φριτζελάς

Τραγουδούν: Ελένη Βιτάλη, Fide Koksal, Πάνος Παταγιάννης

Ζωντανά επί σκηνής: η μπάντα «ΤΖΟΥΜ» (Ρήγας Βοργιάς μπάσο, Νίκος Ξύδης ηλεκτρική-ακουστική κιθάρα, μπαγλαμά, μπουζούκι & κρουστά, Νατάσα Παυλάτου κρουστά, Νίκος Σαμαράς μπουζούκι, τζουρά & τρομπέτα, Δημήτρης Σίντος πιάνο & λάουτο, Θάνος Τσελεμπής τύμπανα) και μαζί η Έφη Ζαιτίδου στο κανονάκι, η Χρυσάνθη Τζοβάνη στο ούτι και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο & τα παραδοσιακά πνευστά.

Ο κοινωφελής σκοπός
Όλα τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αγορά ψηφιακού υπερηχογράφου, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Γλυφάδας, έτσι ώστε να γίνονται δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Πληροφορίες-Εισιτήρια
Ανάμνηση Σμύρνης

Μουσικοθεατρική παράσταση

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου Ώρα: 21:00

Τιμές Εισιτηρίων: Vip 50€, Α Ζώνη 40€, Β Ζώνη 30€, Γ’ Ζώνη 25€, Άνω Διάζωμα 15€

Στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών

Πληροφορίες: 2121050020

πηγη ΕΡΤ







Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !