ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ)

 

''Χορεύοντας με τους Λύκους'' στον .... Κιθαιρώνα

newspull
1

Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί απο κτηνοτρόφους επιθέσεις λύκων σε στάνες  ή σε σκυλιά κυνηγών στην περιοχή μας Δυτική Αττική-Κιθαιρώνας,

-->ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

επιχειρούμε να κάνουμε μια προσέγγιση του θέματος με τις απόψεις όλων,μέσω αναφορών και άρθρων ή αποσπασμάτων  άρθρων(όλα με ενεργό λίνκ).Σίγουρα ο λύκος δεν είναι το ζώο που αναφέρεται ώς ''τέρας'' στα παραμύθια και τις ιστορίες που μας διάβαζαν ώς παιδιά.Όμως δεν παύει να είναι ένα άγριο ζώο,το οποίο επιτίθεται ώς σαρκοφάγο σε άλλα ποιο αδύναμα ζώα και  μπορεί να είναι και επικίνδυνο στην επαφή του με τον άνθρωπο.Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ενεργά links για να διαβάζετε ολόκληρα τα άρθρα με ολοκληρωμένη προσέγγιση για την Ελλάδα ή τον νομό Αττικής-Πάρνηθα.Επίσης δεν μεροληπτούμε υπερ καμίας ''αντιμαχόμενης πλευράς'' για το θέμα, η προσέγγιση μας έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα:

Η διαδρομή του λύκου προς το λεκανοπέδιο Αττικής

Όπως εξηγεί Γιώργος Ζαρείφης, δασολόγος στο δασαρχείο Πάρνηθας, η εξάπλωση πληθυσμών λύκου έως και τη Λαμία -κυρίως στην περιοχή του Παρνασσού- είναι αρκετά έντονη τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο το φαινόμενο εκδηλώθηκε σταδιακά. «Από τον Παρνασσό οι λύκοι έφτασαν στον Κιθαιρώνα, στα Γεράνια, κατόπιν στην Πάρνηθα», λέει ο δασολόγος περιγράφοντας τη διαδρομή του ζώου προς το λεκανοπέδιο.

Αυτή τη στιγμή οι δασικές υπηρεσίες της Αττικής, της Κορίνθου, της Λαμίας, η Καλλιστώ, αλλά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναπτύσσουν το πρόγραμμα Life με σκοπό να διερευνήσουν μεθόδους αντιμετώπισης ζημιών από τους λύκους σε κοπάδια. Ως αντίμετρο προτείνεται η χορήγηση ελληνικών ποιμενικών στους κτηνοτρόφους, αλλά και η άμεση αποζημίωση των ζημιών ώστε να μην υπάρχουν... συγκρούσεις των ανθρώπων με τους λύκους. Μέσα από το πρόγραμμα οι συγκεκριμένοι φορείς προσπαθούν επίσης να καταγράψουν τις διατροφικές, αλλά και τις ευρύτερες συνήθειες των λύκων που κινούνται στην Αττική.(απόσπασμα απο άρθρο στο newsbeast.gr 1/10/2018)


Επίθεση λύκων σε κυνηγόσκυλο στο Κριεκούκι
Την προηγούμενη εβδομάδα, Τρίτη 6/12/16 σε κυνήγι μπεκάτσας στις Ερυθρές ( Οι Ερυθρές (παλαιότερα Κριεκούκι) είναι χωριό της Δυτικής Αττικής. Βρίσκονται στα βορειοδυτικά του νομού, χτισμένες σε υψόμετρο 390 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Κιθαιρώνα. Αν και ανήκουν στον νομό Αττικής συνδέονται περισσότερο με το διοικητικό κέντρο της Θήβας με την οποία βρίσκονται πολύ κοντά.) σημειώθηκε και άλλη επίθεση λύκων σε κυνηγόσκυλο,ευτυχώς όχι θανατηφόρα χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά και στην ταχύτατη αντίδραση του καλού συνάδελφου Αντώνη Αιγινίτη !!!

Ας δούμε λοιπόν πως περιγράφει το απίστευτο αίσθημα τρόμου της παρατρίχα δολοφονίας του νεαρού του σέττερ,ο ίδιος ο Αντώνης : " Την τρίτη 6/12/16 πήγα για μπεκάτσες με τα 3 μου σέττερ στην τοποθεσία Ερυθρές πάνω από το στρατόπεδο στον δρόμο που χωρίζει στα δυο το πευκωτό πάνω από το χωριό, ο δρόμος αυτός καταλήγει στον Κιθαιρώνα στα έλατα ! Στην αρχή του δάσους σε ένα σημείο είχε δυο αμάξια συνάδελφων κυνηγών,οπότε συνέχισα πιο κάτω, προσπέρασα ένα ακόμη όχημα και για να μην μπερδευτούμε μέσα στο δάσος κατέληξα προς το τέλος του πυκνού και αποφάσισα να ψάξω πρώτα το επάνω μέρος και μετά το κάτω που είναι και πιο πυκνό.

Έτσι και έγινε αφού έψαξα καμιά ώρα το επάνω μέρος κατέβηκα στο από κάτω από τον δρόμο. Τα σκυλιά μου τα δυο τα πιο μεγάλα είχαν μπίπερ, ενώ στο κουτάβι το χρονιάρικο του είχα κουδούνι Πυρηναίων, μετά από μισή ώρα ψαξίματος άκουσα σπαρακτικά ουρλιαχτά από το κουτάβι που φόραγε το κουδούνι !!! Επειδή ήδη είχα στο μυαλό μου το πως θα αντιδρούσα σε τέτοια περίπτωση επίθεσης από λύκο η τσομπανόσκυλα έβαλα τις φωνές και ταυτόχρονα πυροβολώντας στον αέρα έτρεξα προς το μέρος που ούρλιαζε από τρόμο ο κούταβος !!!

Σε δυο τρία λεπτά είδα το κουτάβι να έρχεται προς το μέρος μου τρομοκρατημένο και να τρέμει !!! Το φώναξα κοντά μου και το έψαξα για τυχόν σκισίματα η άλλο τραυματισμό, ευτυχώς δεν είχε αλλά στον σβέρκο του είχε πολλά σάλια από την προσπάθεια να το πνίξουν !!! Ήταν τέτοιος ο πανικός του που ενώ είχα αρπάξει τα 2 μεγάλα και ανηφόριζα κακήν κακώς προς το αυτοκίνητο και ενώ φώναζα το όνομα του και το καλούσα να με ακολουθήσει, παρ ότι τους έχω σιδηρά πειθαρχία αυτό πήγε προς την αντίθετη πλευρά από εκεί που πήγαινα, από την τρομάρα που είχε πάρει (κάτι σαν το πανικό που παθαίνουν τα πρόβατα σε επίθεση λύκου). Κλείδωσα γρήγορα τα δυο μεγάλα στο αυτοκίνητο και ξανά τον κατήφορο να βρω τον μικρό συνεχίζοντας να φωνάζω και να τουφεκάω !!!

Παράλληλα πήρα τον Γιανναρά τον πρόεδρο του Κ.Σ Πειραιά που ξέρει καλά την περιοχή γιατί έχουμε κάνει πολλά κυνήγια παρέα εκεί και τον ρώτησα με την ψυχή στο στόμα αν έχουν γίνει στο σημείο επιθέσεις λύκων, μου είπε ότι έχουν φάει ένα σέττερ ενός φίλου και δυο λαγόσκυλα ακριβώς στο σημείο που βρισκόμουν !!! Η απελπισία μου τεράστια και το κουτάβι χαμένο, το κουδούνι δεν ακούγονταν πουθενά !!!

Τρελαμένος από φόβο σφύριζα συνεχώς με την σφυρίχτρα που τον έχω εκπαιδεύσει να έρχεται αμέσως, ενώ γέμισα με σφαιρίδια και άρχισα πια να ψάχνω να βρω τους λύκους που νόμιζα ότι έφαγαν τον κυνηγετικό μου σύντροφο !!! Ευτυχώς η αγωνία μου δεν κράτησε πάρα πολύ γιατί άκουσα το κουδούνι να με πλησιάζει και σε λίγο εμφανίστηκε ο κούταβος τρέμοντας, με την ουρά στα σκέλια, τρομαγμένος πολύ και με κοίταγε σαν να μην με αναγνώριζε !!!!

Ανακουφισμένος τον άρπαξα στην αγκαλιά μου, τον έδεσα και γρήγορα στο αυτοκίνητο !!! Μπήκα μέσα και όσο πιο γρήγορα μπορούσα πήγα να ενημερώσω τους υπόλοιπους συνάδελφους που κυνήγαγαν πιο κάτω !! Κατόρθωσα και βρήκα μόνο τον έναν που μου είπε ότι είχε ακούσει και αυτός για τις επιθέσεις των λύκων αλλά πίστευε ότι είχαν γίνει πολύ πιο ψηλά στα έλατα !!

Επίσης και μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια, την περασμένη εβδομάδα που είχα πάει από την άλλη μεριά του βουνού σε κάτι πουρναρωτά είχα δει φαγωμένη και μια γίδα και απέφυγα να ξαναπάω εκεί αλλά δυστυχώς ήταν και από την από εδώ πλευρά το κακό συναπάντημα !!! Ας προσέχουν οι αγαπητοί συνάδελφοι και να έχουν στο μυαλό τους την άμεση αντίδραση με φωνές και τουφεκιές σε τυχόν ξαφνικά ουρλιαχτά των σκυλιών τους !!! Αυτή η αντίδραση μου που ήταν και ακαριαία έσωσε το σκυλάκι μου !!! Προσοχή λοιπόν από εδώ και πέρα γιατί η κατάσταση με τους λύκους έχει γίνει κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη !!! Πλέον παντού μπορεί να σε βρει το κακό !!! "

Αλέξανδρος Παλαιολόγος για το iHunt.gr



ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ LIKE ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
Θανατηφόρα επίθεση λύκου σε κυνηγόσκυλο στα Λεύκτρα
ΝΕΟ, κρούσμα θανατηφόρας επίθεσης λύκων σε άλλο ένα κυνηγόσκυλo σημειώθηκε την Κυριακή 30/09/18 στα Λεύκτρα Βοιωτίας στην τοποθεσία Άγιος Μάμας πριν την Λιβαδόστρα, σε κυνήγι λαγού. Αυτή την φορά το "λαχείο" έπεσε στον συνάδερφο Αντώνη Κρονόπουλο από το Βαθύ Αυλίδας να θρηνήσει τον αγαπημένο του τετράποδο συνεργάτη, φίλο και σύντροφο, θύμα στην ανεξέλεγκτη πλέον μανία και εθισμό των λύκων στο σκυλίσιο κρέας !!!

Συγκεκριμένα πρόκειται για την Τζίνα 4 χρονών Ελληνικό Ιχνηλάτη, την οποία έβγαλε ο Αντώνης το πρωί της Κυριακής 30/09/18 στον Άγιο Μάμα Βοιωτίας μαζί με άλλα τρία σκυλιά για κυνήγι λαγού.

Η Τζίνα μαζί με τα 3 σκυλιά γύρω στις 08:15 είχαν σηκώσει ένα λαγό ενώ ο Αντώνης ακολουθούσε από απόσταση. Ξαφνικά η καταδίωξη σταμάτησε γύρω στα 500 μέτρα από τον Αντώνη, ακούστηκαν ουρλιαχτά σκύλου και μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα υπόλοιπα τρία σκυλιά επέστρεψαν στα πόδια του τρομαγμένα, ενώ στο Gps έβλεπε την Τζίνα ως ακίνητη. Αμέσως κατάλαβε ότι κάτι κακό συμβαίνει, έμπηξε τις φωνές και άρχισε να τρέχει κατευθυνόμενος προς το σημείο που έδειχνε το στίγμα του  Gps.


Η απόσταση δεν ήταν μεγάλη και ο Αντώνης την κάλυψε σχετικά γρήγορα. Φτάνοντας στο σημείο, με φρίκη αντίκρισε την αγαπημένη του σκυλίτσα κομματιασμένη όπως φαίνεται στην φωτογραφία, ενώ πρόλαβε να δει και τον λύκο να απομακρύνεται στα πυκνά.αναφέρθηκε στο radiothiva.gr


                                  φωτογραφία απο  radiothiva.gr

Η άποψη των οικολόγων για τις φήμες περι τα περί απελευθέρωσης άγριων ζώων από οικολόγους

Οι 17 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα διαψεύδουν κατηγορηματικά με κείμενό που έδωσαν στη δημοσιότητα τους «"υπαίθριους μύθους" περί ενός "σκοτεινού σχεδίου" απελευθέρωσης άγριων ζώων στην ελληνική φύση».-12 Οκτωβρίου 2015 

Όπως υπογραμμίζουν, οι εν΄ λόγω «μύθοι, παρότι δεν ευσταθούν, πυροδοτούν επικίνδυνες πρακτικές και δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα για απειλούμενα είδη και όχι μόνο».

Δεν βοηθούν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας
«Η προστασία των απειλούμενων ειδών απαιτεί τη συνεργασία και την κατανόηση των κατοίκων και επαγγελματιών της υπαίθρου. Οι μύθοι περί απελευθερώσεων θίγουν ακριβώς αυτή την απαραίτητη συνθήκη και φέρνουν χωρίς λόγο αντιμέτωπες ομάδες επαγγελματιών, όπως πχ οι κτηνοτρόφοι, με ΜΚΟ, τοπικές αρχές και επιστήμονες. Η αποδόμηση αυτών των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς μόνο με τη βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων μπορούμε να εφαρμόσουμε ρεαλιστικές λύσεις για την προστασία τόσο της άγριας ζωής όσο και των επαγγελματιών της υπαίθρου και των περιουσιών τους», δηλώνουν οι 17 φορείς που συνέταξαν το κείμενο.

Τα... φίδια και οι ιστορίες για άγρια ζώα και αγρίους
«Κάθε χρόνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με φήμες για φίδια, αρκούδες, λύκους και τσακάλια που έχουν κατακλύσει, υποτίθεται, την ελληνική ύπαιθρο, από κρυφές και ανεξέλεγκτες απελευθερώσεις «οικολόγων» ή αγνώστων ατόμων που κινούνται ύποπτα σε δασικούς δρόμους. Οι φήμες αφορούν συνήθως προστατευόμενα ζώα που προκαλούν ζημιές, όπως ο λύκος ή η αρκούδα ή «τρομακτικά» ζώα, όπως τα φίδια. Πόσο εφικτή όμως και ωφέλιμη θα ήταν για την ελληνική φύση μια τέτοια πρακτική; Οι 17 οργανώσεις, αποδομούν αυτόν τον μύθο και αναλύουν πόσο αβάσιμος αλλά και επικίνδυνος είναι τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για εμάς τους ίδιους».


Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «οι άνθρωποι των οργανώσεων που δουλεύουν καθημερινά και επί χρόνια μέσα στη φύση, μοιράζονται προσωπικές μαρτυρίες από τραγικά και ευτράπελα που τους έχουν συμβεί στις επαφές τους με διάφορους πολίτες που έχουν παρασυρθεί από τους μύθους». Τέλος, τονίζουν ότι «οι μαζικές κρυφές απελευθερώσεις άγριων ειδών είναι ανέφικτες και επικίνδυνες και ζητάει από τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στη λύση για αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης».αναφέρθηκε στο news247.gr

                                             video επιλογή newspull,απο την ταινία
                                ''Χορεύοντας με τους Λύκους''-Dances with Wolves (1990)

Wolf Town Official Trailer
                                          


newspull.gr




Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

  1. Δηλαδή φαρμουκόρες στα έλατα μπορούμε να μαζεύουμε???η κινδυνευουμε απο τους λυκους??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !