Το κίνημα της απλυσιάς στην Ελλάδα!

newspull
0




Περί βρωμιάς 
Το κίνημα της απλυσιάς…


Γράφει ο Τάσος Δούσης

 Μια από τις πιο έντονες εμπειρίες του πολέμου είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να ξεφύγεις από την αηδιαστική μυρωδιά ανθρώπινης προέλευσης.
Τζωρτζ Όργουελ

Η φωτογραφία είναι από ένα χωριό στην Τανζανία εκεί που οι άνθρωποι πηγαίνουν σε δημόσια λουτρά 2 φορές την εβδομάδα για να κάνουν μπάνιο. Και εμείς εδώ (κάποιοι)έχουμε σπίτια με τρεχούμενο νερό και δεν κάνουμε τον κόπο να κάνουμε ένα ντους. 

Η αίσθηση της όσφρησης, σχεδόν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, έχει τη δύναμη να μας προσγειώνει σε μια πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα είναι πως ΔΕΝ ΠΛΕΝΟΜΑΣΤΕ και δεν έχουμε πόλεμο. 
Νομίζω πως είναι απαράδεκτο να έχει αναπτυχθεί ακόμα και στην χώρα μας ένα «κίνημα απλυσιάς» 
Αυτό το κίνημα και να μην θέλεις να το καταλάβεις γίνεται αισθητό μόλις μπεις μέσα στο μετρό ,σε ένα λεωφορείο, σε ένα πλοίο,ακόμα και σε ένα ταξί. 

Ο κόσμος σε ένα ποσοστό,πιστεύω μικρό,έχει άρνηση στην καθαριότητα και στην υγεινή του σώματος. 
Το θεωρό παλαβό από την στιγμή που μέσα στα σπίτια μας υπάρχει καθαρό τρεχούμενο νερό να μην κάνουμε τουλάχιστον ένα ντούζ την ημέρα έστω 3 λεπτών. Άντε ένα ντουζ κάθε δεύτερη μέρα……
Το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι που με 35 και 40 βαθμούς ιδρώνουμε κάθε 5 λεπτά. 
Το φαινόμενο αγγίζει ακόμα και νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ,που θα έπρεπε να είναι πολύ προσεχτικά στο πώς κυκλοφορούνε ακόμη και για λόγους αισθητικής. 
Δεν μιλάω για υπερβολές. Για μικρό φοβίες κλπ μιλάω για καθαρά θέματα προσωπικής υγιεινής. Ξέρετε έχω ταξιδέψει σε χώρες που δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό στα σπίτια των ανθρώπων και ψάχνουν να καθαριστούν έστω και τοπικά με κουβάδες και σφουγγάρια. 
Πώς συμβαίνει σε μια χώρα που έχουμε ΟΛΟΙ ένα ντους στο σπίτι μας να κάνουμε μπάνιο κάθε 3 ή 4 ημέρες; Πως γίνεται να καπνίζουμε και να μην πλένουμε τα ρούχα μας; Πως γίνεται να κάνουμε δουλειές που ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο και να βρωμάμε απο 10 μέτρα μακριά. 

 Στην αρχαία Ελλάδα η καθαριότητα βασιζόταν στο νερό και κυρίως στο ελαιόλαδο, το οποίο άλειφαν στο σώμα τους για να τραβήξει τη βρωμιά πριν την ξύσουν με τη στλεγγίδα. Οι πολίτες έπλεναν τα χέρια και τα πόδια τους καθημερινά, ενώ χρησιμοποιούσαν δημόσια και ιδιωτικά λουτρά με αρωματικά έλαια. 
Ακόμα και τον 4ο αιώνα σε συνθήκες δύσκολες οι γυναίκες με στάμνες έκαναν ντουζ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. 
Δεν διδασκόμαστε τίποτα ακόμη και από τους προγόνους μας;

Η γνωστή ελληνική παροιμία «η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» σημαίνει ότι η φροντίδα της προσωπικής υγιεινής και του περιβάλλοντος δείχνει την ευπρέπεια, την αξιοπρέπεια και τον καλό χαρακτήρα ενός ανθρώπου, ανεξάρτητα από τον πλούτο του.
Ένας καθαρός χώρος και ρουχισμός δείχνουν αυτοσεβασμό και σεβασμό στους άλλους.
Ακόμα και στην Ελλάδα του 1930 υπήρχε το περίφημο «Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» που σας ανέφερα ,αφορούσε τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο και έπρεπε μόνα τους να φροντίζουν να είναι καθαρά και στο σώμα και στα ρούχα τους. 

Η καθαριότητα πάνω μας,στο σπίτι μας,στην δουλειά μας,στον δρόμο δεν είναι μόνο μισή αρχοντιά. Είναι θέμα αισθητικής για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τους συνανθρώπους μας γύρω μας. Με το να πλενόμαστε δεν είναι μόνο θέμα αυτοσεβασμού είναι και θέμα γενικότερης αισθητικής του λαού μας. 

Κατά την γνώμη μου…
Δεν μπορούμε να είμαστε στην Ελλάδα αρνητές της καθαριότητας, αν θεωρούμε πως είμαστε απόγονοι ενός αρχαίου λαού που έμαθε τον πολιτισμό στην Ευρώπη. Που εφηύρε τα δημόσια λουτρά που κληρονόμησαν οι ρωμαίοι. 
Η καθαριότητα είναι ομορφιά και υγεία και κάνει τον άνθρωπο πολιτισμένο και ανώτερο. Η πόντια μάνα μου έλεγε μπορεί να είμαστε φτωχοί αλλά θα είμαστε καθαροί. Μπορεί τα ρούχα μας να είναι παλιά και μεταποιημένα(φόραγα τα ρούχα και τα παπούτσια του πατέρα μου και ο αδελφός μου τα δικά μου) αλλά θα είναι καθαρά και καλοραμμένα. 
Εγώ έτσι μεγάλωσα από μια μάνα παστρικιά και πόντια. 

Η λέξη παστρικιά είναι ο θηλυκός τύπος του επιθέτου παστρικός (από το τουρκικό pastrava / pastroi = καθαριότητα). Κυριολεκτικά σημαίνει η καθαρή γυναίκα, αλλά στην καθομιλουμένη απέκτησε ειρωνική και υποτιμητική σημασία. Λέγανε τις πόντιες και τις μικρασιατισσες παστρικές δηλαδή ιερόδουλες επειδή στην τότε Ελλάδα μόνο αυτά τα κορίτσια πλενόντουσαν καθημερινά. Αρα όποια γυναίκα πλενόταν καθημερινά δεν ήταν καθαρή…ήταν πόρνη. 

Τόσο μυαλό κουβαλάγανε τότε. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε τα ίδια μυαλά και να ψάχνουμε δικαιολογίες στην απλυσιά. Πως να το κάνουμε είμαστε απόγονοι του Λεωνίδα που πριν την μάχη στις Θερμοπύλες οι Σπαρτιάτες έβγαζαν με λάδι και στλεγγίδα την βρωμιά από τα κορμιά τους για να πάνε να πολεμήσουν και να πεθάνουν καθαροί. 

Δεν είμαστε απόγονοι των Γάλλων που εφηύραν τα αρώματα για να μην βρωμάνε στον δικό τους πολιτισμό. 

Ξέρετε πχ οι περούκες εφευρέθηκαν γιατί οι άνθρωποι κουρευόντουσαν γουλί διότι δεν άντεχαν τις ψείρες που κατέβαιναν στον γιακά. Ετσι έκοβαν τα μαλλιά τους και φορούσαν περούκες. 
Να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να μην φοβούνται το νερό και να μην βαριούνται να κάνουν μπάνιο. Εκτός αν πιστεύουμε πως η μισή αρχοντιά είναι η καθαριότητα και η άλλη μισή η βρωμιά. 

Για την βρωμιά του μυαλού αυτό είναι άλλο μάθημα που θα κάνουμε.
 Το άπλυτο κορμί το πλένεις και καθαρίζει. Η βρώμικη ψυχή πως πλένεται; 
Μενέλαος Λουντέμης




Διαβάστε επίσης :

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Δημοσίευση σχολίου (0)



 Το newspull.gr αντιμετωπίζει πρωτοφανή φίμωση και λογοκρισία στα social media ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ. Μας κατεβάζουν δημοσιεύσεις με γελοία προσχήματα! Μπορείτε όμως να βοηθήσετε! Κοινοποιήστε παντού τις αναρτήσεις μας!





#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !