ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ)

 

Αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Βοιωτίας

newspull
0


Η Βοιωτία μας φθίνει. Η ύπαιθρος μαραζώνει. H ανάπτυξη βρίσκεται σε κάμψη και στασιμότητα. Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη. Οι νέοι μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα ή την ξενιτιά. Το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί «βραδυφλεγή» βόμβα για το μέλλον της Βοιωτίας αλλά και του έθνους. Στη δεκαετία του ’80 ο πληθυσμός αυξήθηκε περί τις 20 χιλιάδες και φθάσαμε τις 134 χιλιάδες. Ακολούθησε μία φθίνουσα περίοδος και γυρίσαμε προς τα πίσω- φτάσαμε τις 117 χιλιάδες άτομα, με προοπτική προς τα κάτω.

Στην επικαιρότητα η ακρίβεια στην ενέργεια και τα βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, που δημιουργούν δύσκολες συνθήκες επιβίωσης σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός ανατρέπεται ραγδαία και ο φόβος, η αγωνία και αβεβαιότητα φωλιάζουν στους πολίτες.

Ο αγροτικός κόσμος αναστενάζει κυριολεκτικά από τις κατακόρυφες αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και τα βασικά υλικά προϊόντα για την παραγωγή. Σαν να μην έφτανε η οικονομική κρίση και η πανδημία, η ακρίβεια και ο πόλεμος έφεραν τα «πάνω-κάτω». Η ανεργία φουντώνει ξανά επικίνδυνα στην περιοχή μας. Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, με τις απολύσεις 1.200 και πλέον εργαζομένων, αλλά και μιας σειράς παράπλευρης απασχόλησης ελευθεροεπαγγελματιών Η κάμψη της βιομηχανικής ανάπτυξης στο «Μητροπολιτικό» βιομηχανικό ΠΑΡΚΟ (Σχηματαρίου – Οινοφύτων – Τανάγρας – Θήβας) με το κλείσιμο επιχειρήσεων, είχε ως συνέπεια την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας.


Στον πρωτογενή τομέα η κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδος και η έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση ενός κάμπου 500 χιλιάδων στρεμμάτων. Ιδιαίτερα η ορθολογική αξιοποίηση του υδατικού πλούτου, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των παραγωγών και την ύδρευση των αγρών τους, παραμένει προβληματική.


Η στασιμότητα στους βασικούς τομείς της αγροτικής και βιομηχανικής ανάπτυξης επηρεάζει άμεσα τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών στην περιοχή μας.

Η εικόνα, να αντικρύζεις στην καρδιά των μεγάλων πόλεων (Θήβα – Λιβαδειά – Ορχομενός –Αλίαρτος κ.ά.) την πινακίδα «Ενοικιάζεται» ή «Πωλείται» το παρόν κατάστημα (εμπορικό, ταβέρνα κ.ά.) σε πληγώνει και σε προβληματίζει.

Μεγάλα αναπτυξιακά έργα και υποδομές που έχουν δρομολογηθεί στον νομό από τις αρχές του 21ου αιώνα, έχουν καταργηθεί, βρίσκονται σε στασιμότητα, ή έχουν παραπεμφθεί για το απώτερο μέλλον:

· Το Πανεπιστημιακό τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης στη Λιβαδειά καταργήθηκε στερώντας στον νομό μας, το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή γνώση και τη σύνδεσή της με τις παραγωγικές ανάγκες και δυνατότητες του τόπου.

· Ο προαστιακός σιδηρόδρομος (Αθήνα – Θήβα – Λιβαδειά – Τιθορέα) που αντικειμενικά μπορεί να προσφέρει μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές στον νομό, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στα αζήτητα. Το 2017 εξαγγέλθηκαν δοκιμαστικές διαδρομές, Αθήνα – Τιθορέα. Αλλά και πάλι το όνειρο «παρκαρίσθηκε». Το έργο αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει τη

Βοιωτία σε προάστιο της Αθήνας και θα διευκόλυνε πολύπλευρα εργαζομένους και καταναλωτές στις μετακινήσεις.

· Έργα υποδομής οδοποιίας για τον εθνικό (και όχι περιφερειακό) έργο, Θήβα – Λιβαδειά – Δίστομο – Αράχωβα – Δελφοί – βρίσκονται σε στασιμότητα, παρά τους σχεδιασμούς από τις αρχές του 21ου αιώνα. Η κατάσταση της βασικής οδοποιίας του νομού δημιουργεί τεράστια προβλήματα και κινδύνους στη μετακίνηση και κυκλοφορία πολιτών, περαστικών και επαγγελματιών. Δρόμοι που εξυπηρετούν τη βιομηχανία (Αντίκυρα – Άσπρα Σπίτια κ.ά.) αλλά και τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προς Δελφούς, Αράχωβα και χιονοδρομικό κέντρο, είναι προβληματικοί με τεράστιους κινδύνους ασφάλειας.

· Εγγειοβελτιωτικά έργα στο Κωπαΐδικό πεδίο και στον Βαγιαϊκό και Θηβαϊκό κάμπο έχουν εγκαταλειφθεί ακόμη και ως σχεδιασμός για να τονώσουν την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα που στηρίζουν καθοριστικά τη ζωή στην ύπαιθρο.

Η αναφορά στα παραπάνω βασικά αναπτυξιακά έργα γίνεται με αφορμή την περιφερειακή συνάντηση των Επιμελητηρίων Αν. Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας. Δεν φτάνουν οι εξαγγελίες για να αλλάξουν την πραγματικότητα. Είναι αναγκαίος ένας σοβαρός προγραμματισμός έργων με συμμετοχή της τοπικής και περιφερειακής κοινότητας.

Ένας δημόσιος αναπτυξιακός διάλογος, είναι ιδιαίτερα επίκαιρος τόσο στον νομό μας όσο και ευρύτερα στην Περιφέρειά μας. Φορείς (Τ.Α. – Περιφέρεια – επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις) πολίτες και εκπρόσωποι του νομού μας (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) είναι επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούν με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που θα αλλάξουν την εικόνα της Βοιωτίας και θα διασφαλίσουν την ευημερία των πολιτών. Να αναχαιτίσουμε την κατηφόρα του δημογραφικού και την

ερημοποίηση της υπαίθρου. Να δώσουμε νέες ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους και να βάλουμε φρένο στη μετανάστευση. Ο άγονος πολιτικός μονόλογος σίγουρα δεν προωθεί τα ζητήματα της ανάπτυξης του νομού.

Είναι σημαντικό γι’ αυτό να οργανωθεί από τους φορείς ένα καλά προετοιμασμένο αναπτυξιακό Συνέδριο, για να μιλήσουμε για τις ανάγκες του σήμερα και για τις προοπτικές της Βοιωτίας μας, την επόμενη 5ετία και 10ετία. Να συγκλίνουν απόψεις και προτάσεις για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τα έργα που εγκαταλείφθηκαν. Να απαιτήσουμε από εθνικούς πόρους, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης να διατεθούν πόροι για την υλοποίηση των ως άνω βασικών έργων ανάπτυξης για τον νομό μας.

Η ακρίβεια που απειλεί την επιβίωση μεγάλης κοινωνικής κατηγορίας του πληθυσμού μας, οδηγεί τους συμπολίτες μας στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση. Το «καυτό» πρόβλημα της κατακόρυφης αύξησης της ενέργειας, οδηγεί πολλά νοικοκυριά, αγροτικές δραστηριότητες, μικροεπαγγελματίες στη ζώνη του λυκόφωτος. Στα όρια της επιβίωσης.

Τα χαμηλά εισοδήματα νιώθουν την απειλή της επιβίωσης πολύ πιο έντονη και τα συναισθήματα τους είναι γεμάτα από φόβο, αγωνία και οργή. Τα μεγάλα αυτά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με άμεσα μέτρα ανακούφισης, ενίσχυσης και υποστήριξης των νοικοκυριών, αλλά μόνο οι μεσοπρόθεσμες ριζικές, αναπτυξιακές προτάσεις μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Κεντρικό πρόβλημα το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας και η ανάπτυξη που νοιάζεται τον άνθρωπο, τον πολίτη:

· Να απαντήσουμε και να διεκδικήσουμε τη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου, που θα μετατρέψει τη Βοιωτία σε

προάστιο με τεράστιες θετικές συνέπειες στην ασφαλή και φιλική μετακίνηση πολιτών και επιχειρηματιών, τουριστών και ασφαλώς τη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού. Το 2017 η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» πανηγυρικά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσαν δοκιμαστικά δρομολόγια από Αθήνα – Θήβα – Αλίαρτος – Λιβαδειά και Τιθορέα. Φαίνεται όμως οι εξαγγελίες έμειναν από καύσιμα.

· Ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο με επιστήμονες, ειδικούς, επαγγελματικούς – αγροτικούς φορείς, Υπουργείο Γεωργίας και Γεωπονική Σχολή, για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Κωπαΐδα, αλλά και τη διαχείριση του Κωπαϊδικού πεδίου, είναι πιστεύω επιτακτική ανάγκη, η Τ.Α. και η Περιφέρεια να διοργανώσουν αυτή τη συνάντηση προβληματισμού και προτάσεων. Ο κάμπος της Κωπαΐδας αποτελεί την «ατμομηχανή» της αγροτικής ανάπτυξης στον νομό μας. Πρόσφατα παρόμοιο Αναπτυξιακό Συνέδριο διοργανώθηκε για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού κάμπου.

· Να απαιτήσουνε την εκτέλεση έργων οδοποιίας στον κεντρικό δρόμο της Βοιωτίας από Θήβα – Αράχωβα, με εθνικούς – ευρωπαϊκούς πόρους, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα μεγάλα έργα υποδομής αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

· Η ενίσχυση της βιομηχανικής ανάπτυξης με κίνητρα δελεαστικά του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και για την αποκέντρωση επιχειρήσεων από την Αττική στον νομό μας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα διευρύνει το κατά κεφαλήν εισόδημα του Βοιωτικού κόσμου και της ευρύτερης Περιφέρειας, στο «μητροπολιτικό» βιομηχανικό τομέα του νομού μας (Τανάγρα – Θήβα– ΛΑΡΚΟ – Αντίκυρα – Δομβραίνα).

Η δρομολόγηση των βασικών αυτών έργων θα βελτιώσει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας και η ανάπτυξη θα νοιάζεται για τους πολίτες. Τα έργα αυτά θα δώσουν σημαντικές απαντήσεις στα ζητήματα της ερημοποίησης της υπαίθρου και του τεράστιου δημογραφικού θέματος που απειλεί τον νομό και το έθνος μας.

Σ’ αυτά τα έργα αναπτυξιακής πνοής του νομού μας η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς, πολιτικοί και επαγγελματικοί, πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους για να δημιουργηθούν συλλογικές προτάσεις και δράσεις προς την Περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση.



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΔΩ(ΚΛΙΚ)




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !