ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ)

 

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι "λέσχες καπνιζόντων" στην Ελλάδα

newspull
0

Με τη δημιουργία «λεσχών καπνιστών ή καπνιζόντων» στα πρότυπα του εξωτερικού απαντούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, καφέ, μπαρ και κέντρων διασκέδασης στον αντικαπνιστικό νόμο, που πρόσφατα τέθηκε σε καθολική ισχύ σε όλη τη χώρα. Τα τασάκια πάνω στα τραπέζια έγιναν… καπνός, οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, τα πρόστιμα επιβάλλονται και οι τζίροι των επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ιδιοκτήτες τους, μειώθηκαν αισθητά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Και επειδή πενία τέχνας κατεργάζεται ή όπως ισχύει στην Ελλάδα για κάθε νόμο υπάρχει και ένα «παραθυράκι», βρέθηκε ο τρόπος ώστε να δημιουργηθούν χώροι, όπου οι θαμώνες τους θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους και θα καπνίζουν χωρίς να είναι παράνομοι ή να κινδυνεύουν να τους γράψουν. Πρόκειται για τις «λέσχες καπνιστών» ή αλλιώς club καπνιστών όπου θα επιτρέπεται νόμιμα το κάπνισμα. Αυτός άλλωστε θα είναι και ο σκοπός τους βάσει του καταστατικού που θα πρέπει να συντάξουν και να καταθέσουν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, και στις οποίες πρόσβαση θα έχουν μόνο εγγεγραμμένα μέλη ή εν δυνάμει μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», οι πρώτες «λέσχες καπνιστών» είναι γεγονός σε Αθήνα, Κόρινθο και Λαμία, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και στη Θεσσαλονίκη. Στην Κομοτηνή η «λέσχη καπνιστών» της «Λέσχης Κομοτηναίων» λειτουργεί από το 2015, ενώ η πρώτη λέσχη στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2010 στην περιοχή του Ευόσμου. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), το οποίο έχει δημιουργήσει λέσχες καπνιζόντων στην Ελλάδα και στο οποίο ανήκει η πρωτοβουλία ενημέρωσης για τον τρόπο που μπορεί να δημιουργηθεί μια λέσχη Ηλίας Καλιώρας (φωτ.) «υπάρχει μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον από τους καταστηματάρχες σε όλη την Ελλάδα. Μας παίρνουν τηλέφωνο από την Κρήτη, προχθές ήρθε εδώ στα γραφεία ένας συνάδελφος από τη Λάρισα. Στέλνουν δικαιολογητικά στο μέιλ μας και σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε επίσημα σε ποιες περιοχές λειτουργούν λέσχες και ποια θα είναι η επωνυμία της κάθε λέσχης» υποστηρίζει ο κ. Καλιώρας.
Όπως αναφέρει το ΠΑΣΚΕΔΙ στην ιστοσελίδα του η «λέσχη καπνιστών» είναι «η μόνη, νόμιμη και πρωτοποριακή λύση για κάθε κατάστημα εστίασης που θέλει να προλάβει τις οδυνηρές συνέπειες της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου». Σύμφωνα με το σωματείο «το νομικό τμήμα του ΠΑΣΚΕΔΙ βρήκε τον τρόπο διαφυγής του καπνού. Εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Μέσα σε μόλις 7 μερούλες σού ετοιμάζει την καπνιστική λέσχη που χρειάζεται το κατάστημά σου και λειτουργείς μια χαρά, νόμιμα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα, ενώ προσφέρεις σε όλους τους πελάτες σου (καπνίζοντες ή μη) τη δυνατότητα να απολαύσουν το ποτό τους όπως εκείνοι επιθυμούν» αναφέρεται επίσης στο σάιτ.
«Λέσχες καπνιστών μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος, πατάρια ή σε αίθρια καταστημάτων, με την προϋπόθεση ότι σε αυτές δεν θα έχουν πρόσβαση ανήλικοι, θα διαθέτουν κατάλληλα και σύγχρονα φίλτρα και εξαερισμούς και θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους αποκλειστικά τα μέλη της, ενώ οι χώροι θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα είναι απομονωμένοι από το υπόλοιπο μαγαζί. Επίσης, ολόκληρα καταστήματα μπορούν να μετατραπούν σε λέσχες, όπου πάλι η είσοδος θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε μέλη» τονίζει ο κ. Καλιώρας, που συμπληρώνει ότι σε πρόσφατη διαδικτυακή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ΠΑΣΚΕΔΙ, το 88% των ερωτηθέντων απάντησε πως «βλέπει» πτώση στον τζίρο του και το 12% δεν «βλέπει» πτώση. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ενημερωθεί κάποιος ενδιαφερόμενος εάν η επιχείρησή του μπορεί να πάρει το πράσινο φως ώστε να δημιουργήσει «λέσχη καπνιστών» είναι: φωτοτυπία κάτοψης χώρου, φωτοτυπία άδειας λειτουργίας, φωτοτυπία έναρξης επιχειρηματικότητας (ΑΦΜ) και φωτοτυπίες 2 ταυτοτήτων, μπρος πίσω, των ιδρυτικών μελών της λέσχης.
Πώς θα λειτουργούν
Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Καλιώρας, οι «λέσχες καπνιστών θα έχουν ειδική σήμανση όπου θα αναγράφεται η ονομασία της κάθε λέσχης και πως στο χώρο επιτρέπεται το κάπνισμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε λέσχη θα διαθέτει καταστατικό, ιδρυτικά μέλη και διοικητικό συμβούλιο, ενώ δικαίωμα εισόδου σε αυτήν θα έχουν αποκλειστικά όσοι είναι μέλη της- επιδεικνύοντας την απαραίτητη κάρτα. Μέλη θα μπορούν να εγγραφούν όσοι το επιθυμούν -καπνίζοντες και μη- και στην είσοδο της λέσχης, ενώ η είσοδος θα απαγορεύεται σε μη μέλη. Στο χώρο της λέσχης δεν θα εργάζονται υπάλληλοι, αφού απαγορεύεται βάσει νόμου το κάπνισμα σε χώρους που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, ενώ τα μέλη θα μπορούν να προμηθεύονται ποτό, καφέ και αναψυκτικά είτε με delivery είτε αγοράζοντάς τα οι ίδιοι από κάποιο σημείο εκτός λέσχης.
«Το νομικό τμήμα του σωματείου μας έχει μελετήσει το νόμο και έχει καταλήξει ότι μπορούν να δημιουργηθούν καπνιστικές λέσχες» αναφέρει ο κ. Καλιώρας και συμπληρώνει πως το ΠΑΣΚΕΔΙ ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον αντικαπνιστικό νόμο. «Δεν διαφωνούμε με το νόμο. Θέλουμε να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού χώρου καπνίσματος εντός καταστημάτων, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, που θα αφορούν αποκλειστικά καπνιστές, προστατεύοντας από το παθητικό κάπνισμα τους μη καπνιστές και τους εργαζόμενους. Επίσης, ζητάμε να δίνεται η δυνατότητα επιλογής χαρακτηρισμού ως ‘καπνιζόντων’ για καταστήματα μικρότερα των 100 τ.μ., που λόγω περιορισμένου χώρου δεν έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού χώρου» σχολιάζει ο κ. Καλιώρας, συμπληρώνοντας πως υπέρ της προσφυγής έχουν υπογράψει περισσότερα από 5.000 μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ, που ιδρύθηκε το 2004 και διαθέτει 35.000 ενεργά μέλη. «Δεν μπορούμε να μην υπολογίζουμε πως και οι καπνιστές έχουν δικαιώματα» καταλήγει ο κ. Καλιώρας.
Σύμφωνα πάντως με νομικούς, «η ερμηνεία του νόμου επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων ιδιωτικών χώρων, που θα επιτρέπουν το κάπνισμα. Στα σπίτια, για παράδειγμα, δεν απαγορεύεται, ενώ η αστυνομία μπορεί να εισέλθει μόνο με εισαγγελική εντολή» σχολιάζουν.
Στην Κομοτηνή υπάρχει από το 2015

Στην Κομοτηνή, στη Λέσχη Κομοτηναίων, σε ένα εντυπωσιακό και ιστορικό κτίριο στεγάζεται στο δεύτερο όροφο η «Λέσχη Καπνιστών - The Smokers Club» από το 2015. Εμπνευστής και δημιουργός της λέσχης είναι ο κ. Χρήστος Δράκος, ο οποίος δημιούργησε τη λέσχη με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των καπνιστών πολιτών. Όπως ο ίδιος δηλώνει στη «ΜτΚ», η λέσχη είναι ιδιωτικού δικαίου και νόμιμη. Τα μέλη της λέσχης ξεπερνούν τα 2.500, ενώ μέχρι 31/12/2019 δεν πληρώνουν κάποια συνδρομή. Για να δημιουργήσει τη λέσχη, όταν ψηφίστηκε για πρώτη φορά ο αντικαπνιστικός νόμος το 2010, ο κ. Δράκος συνεργάστηκε με δικηγόρους από την Ευρώπη και την Αμερική όπου λειτουργούν νόμιμα αντίστοιχες λέσχες. Σήμερα, όπως τονίζει ο ίδιος, στη λέσχη επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ σε αυτήν εισέρχονται μόνο τα μέλη. Τονίζει βέβαια πως πλέον δεν είναι «τόσο εύκολο να δημιουργήσεις καπνιστική λέσχη» καθώς έχει αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, όποιος βλέπει την ιδέα ως καλή επενδυτική ευκαιρία, μπορεί να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Δεκεμβρίου 2019

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
Εισαγωγικός Σχολιασμός (μπλέ γράμματα)
Σε ορισμένες αναρτήσεις υπάρχει περίπτωση σαν πρόλογος να υπάρχει δικός μας σχολιασμός.Αυτή είναι η δική μας άποψη για το θέμα και δεν υποχρεώνουμε κανέναν να την διαβάσει...
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !