Η Greenpeace κατέθεσε κοστολογημένο σχέδιο για ένα πράσινο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - newspull

Latest Posts :

ΡΟΗ Newspull


ΕΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΜΕ VIBER ΑΠΟ ΕΔΩ..

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Η Greenpeace κατέθεσε κοστολογημένο σχέδιο για ένα πράσινο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο


Ένα κοστολογημένο σχέδιο παροχής δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε 340.000 ευάλωτα νοικοκυριά προτείνει η Greenpeace, με δεδομένη την ανάγκη στροφής στις καθαρές πηγές ενέργειας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Τα νοικοκυριά θα αποκτούν δωρεάν είτε το δικό τους οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα είτε μέρισμα σε ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα λειτουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο, θα παράγουν τα ίδια την ενέργεια που χρειάζονται και δεν θα έχουν ανάγκη το σημερινό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Η πρόταση, που κοινοποιεί η οργάνωση, δεν επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές ή τους φορολογουμένους σε σχέση με το σημερινό ΚΟΤ, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό όφελος για τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας, αλλά και των δήμων.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Greenpeace, το προτεινόμενο σχέδιο δράσης στοχεύει στη σταδιακή ένταξη των συγκεκριμένων νοικοκυριών σε βάθος δεκαετίας, έχει μέσο ετήσιο κόστος υλοποίησης περίπου 45 εκατ. ευρώ -δηλαδή ίσο ή και λιγότερο από το σημερινό ΚΟΤ- ενώ μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με ένα μικρότερο ποσό της τάξης των 6-13 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
Για την εφαρμογή του προτείνονται συγκεκριμένοι διαθέσιμοι πόροι, οι οποίοι μπορούν να ανακατανεμηθούν άμεσα χωρίς να επηρεάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό ή να επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργηθούν ετησίως 440-6.580 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Παρόμοια προγράμματα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή τους σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Το σχέδιο δράσης της Greenpeace προβλέπει ενδεικτικά παροχή 2kW φωτοβολταϊκής ισχύος ανά νοικοκυριό, το οποίο μεταφράζεται σε βοήθεια ίση ή μεγαλύτερη από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα με το ΚΟΤ. «Ουσιαστικά τα νοικοκυριά βγαίνουν από ένα καθεστώς πολυετούς στήριξης, αποκτώντας την ενεργειακή ανεξαρτησία τους με μία και μοναδική παρέμβαση.

Για τον ίδιο λόγο, γίνεται πολύ πιο αποδοτική χρήση των χρημάτων των καταναλωτών και φορολογουμένων, τα οποία σήμερα στηρίζουν τα προγράμματα βοήθειας» τονίζει η οργάνωση, καλώντας την κυβέρνηση:

- Να υιοθετήσει φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την ενέργεια και το κλίμα, συμβατό με τον στόχο συγκράτησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστήμης.

- Κατά συνέπεια, να θέσει χρονοδιάγραμμα έγκαιρης και οριστικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και μετάβασης της οικονομίας σε καθαρές πηγές ενέργειας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

- Να επεξεργαστεί φιλόδοξο σχέδιο για ηλιακή κοινωνική πολιτική, η οποία σταδιακά αντικαθιστά τις επιδοτήσεις κατανάλωσης (όπως είναι το ΚΟT) και διασφαλίζει όρους ισότιμης πρόσβασης στα ευάλωτα νοικοκυριά στην παραγωγή και κατανάλωση καθαρής ενέργειας.

Όπως σημειώνει, τέλος, η Greenpeace, σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, εκτός από την κυβέρνηση, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ, αξιοποιώντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ή ακόμα και ίδια κεφάλαια.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.blogspot.gr(newspull.gr). Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Post Top Ad

Responsive Ads Here