Επιστολή Δημάρχου Θηβαίων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς - newspull

newspull

Δυτική Αττική/Αθήνα,Βοιωτία και όχι μόνο...

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Your Ad Spot

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

Επιστολή Δημάρχου Θηβαίων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς


Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη απέστειλε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, με αφορμή τη διαβούλευση για την “Οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών)”, σύμφωνα με την οποία αποκλείονται οι μειονεκτικές περιοχές του Δήμου Αμπελοχωρίου, Ελεώνος, Ελλοπίας, Βαγίων,
Καπαρελλίου, Λεύκτρων, Λουτουφίου, Μελισσοχωρίου, Μουρικίου, Νεοχωρακίου, Ξηρονομής, Πλαταιών και Υπάτου (οδηγία 75/268/ΕΟΚ). Παράλληλα ο Δήμος συμμετείχε και στην ηλεκτρονική διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις του.
Ο εν λόγω αποκλεισμός θα έχει ως συνέπεια αφενός πλήθος γεωργών και κτηνοτρόφων να μην  μπορεί να λάβει στο μέλλον την εξισωτική αποζημίωση, που ήδη τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένη κατά 50% αφετέρου αρνητικές επιπτώσεις στα προγράμματα “Νέων Αγροτών” και “Σχεδίων Βελτίωσης”. Μοιραία επομένως θα σταματήσει στο απώτερο μέλλον η αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή και οι κοινότητες να ερημώσουν. 

    Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου:
    “Κύριε Υπουργέ
    Σύμφωνα με την οδηγία 75/268/ΕΟΚ, στις μειονεκτικές περιοχές του Δήμου Θηβαίων περιλαμβάνονται οι κοινότητες: Αμπελοχωρίου, Ελεώνος, Ελλοπίας, Βαγίων, Καπαρελλίου, Λεύκτρων, Λουτουφίου, Μελισσοχωρίου, Μουρικίου, Νεοχωρακίου, Ξηρονομής, Πλαταιών και Υπάτου.
    Η έννοια των μειονεκτικών περιοχών εισήχθη «για να εξασφαλίζεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητος και με αυτόν τον τρόπο η διατήρηση ενός ελαχίστου ορίου πυκνότητος πληθυσμού ή η συντήρηση της υπαίθρου σε ορισμένες μειονεκτικές περιοχές» και με απώτερο σκοπό «να ευνοήσει τις γεωργικές δραστηριότητες και να βελτιώσει το εισόδημα των γεωργών σ' αυτές τις περιοχές».
    Στην υπό διαβούλευση όμως οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, οι εν λόγω κοινότητες του Δήμου Θηβαίων, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν αναφέρονται ούτε στον Πίνακα 1. “Περιοχές με φυσικούς περιορισμούς” ούτε στον Πίνακα 2. “Περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα”, παρόλο που οι εν λόγω περιοχές σχεδόν στο σύνολο τους υπόκειται σε βιοφυσικούς περιορισμούς, με κυριότερο κριτήριο την ξηρασία, αλλά και τη γεωμορφολογία (επικλινές, πετρώδες έδαφος κτλ).
    Επιπλέον, στις εν λόγω κοινότητες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλογικά αρδευτικά έργα και σε κάποιες από αυτές η καλλιεργούμενη έκταση, σχεδόν στο σύνολό της, δεν αρδεύεται. Ως εκ τούτου, δεν έχουν αρθεί οι φυσικοί περιορισμοί που αναφέρονται ως κριτήρια στην υπό διαβούλευση οριοθέτηση, για να εξαιρεθούν από αυτή.
    Σε ότι αφορά την οικονομική δραστηριότητα, ενώ έχει ορισθεί η Τοπική/Δημοτική Κοινότητα ως Τοπική Διοικητική Μονάδα για την Ελλάδα στο κριτήριο της ξηρασίας, εκτιμήθηκε ο Νομός και όχι ο Δήμος. Στο Νομό όμως δεν έχουν όλοι οι Δήμοι την ίδια οικονομική δραστηριότητα.
    Με βάση τα παραπάνω, το σχέδιο σας για την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς,  αποκλείει το Νομό Βοιωτίας επομένως και τον Δήμο μας,   με συνέπεια πλήθος γεωργών και κτηνοτρόφων δεν θα μπορεί πλέον να λαμβάνει  την εξισωτική αποζημίωση, που ήδη τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένη κατά 50%. Ανάλογες επιπτώσεις θα υπάρχουν και στα προγράμματα “Νέων Αγροτών” και “Σχεδίων Βελτίωσης”. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να σταματήσει στο απώτερο μέλλον η αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή και οι κοινότητες να ερημώσουν. 
    Κύριε Υπουργέ
    Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω προκειμένου να συμπεριληφθούν οι προαναφερόμενες κοινότητες στο σχέδιο για την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.
Με εκτίμηση             
                                                                                                         Ο Δήμαρχος Θηβαίων
                                                                                                         Σπυρίδων Νικολάου”
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε ότι είναι δημόσια.Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τις υπογράφουν.Αν υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα παρακαλούμε ενημερώστε μας για την αφαίρεση τους(των αναρτήσεων ή αναδημοσιεύσεων).Ενημερώστε μας άμεσα εάν θίγεστε απο κάποια ανάρτηση ώστε να την αφαιρέσουμε.
---
Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του newspull.blogspot.gr(newspull.gr). Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται όπου αυτά εντοπίζονται(ενημερώστε μας και εσείς εάν χρειαστεί).

Μια ματιά στις Εφημερίδες

Post Top Ad

Your Ad Spot